De debatavond. (Foto: Privé)
De debatavond. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Maatschappelijk debat PvdA over wonen in Papendrecht

PAPENDRECHT - 'Het ligt aan onszelf dat jongeren wegtrekken; lagere en middeninkomens hebben onvoldoende mogelijkheden om fatsoenlijke woonruimte te vinden'

Dat waren de stellingen die aandacht kregen tijdens de debatavond die de plaatselijke PvdA heeft georganiseerd op donderdag 24 oktober. De inwoners gingen met de wethouder, de politiek en deskundigen in gesprek over de huidige woningmarkt in Papendrecht. Het zorgde voor een levendige discussie waarbij de behoefte aan meer gevarieerde en betaalbare woningen een duidelijke was. Zowel aan huur- als koopwoningen. Zo is bijvoorbeeld een jongere na lang wachten genoodzaakt om een woning te kopen. Maar ook dit leidt in praktijk niet tot succes. De beschikbare koopwoningen zijn voor hen onbetaalbaar en/of onmogelijk te financieren.

Veelvuldig kwam het Papendrechts Woonplan 2020-2030 aan de orde waarin recent is besloten om vooral huizen te bouwen die meer dan € 300.000 kosten. Er zijn allerlei valide redenen aan te voeren waarom je dit wilt, maar hiermee wordt een grote groep mensen vergeten die fatsoenlijk en betaalbaar wil wonen. PvdA fractievoorzitter Derya Karso stelde dat te weinig en de verkeerde woningen in Papendrecht worden gebouwd. Wethouder Arno Janssen (PAB) gaf aan dat hij oog heeft voor groepen mensen, die om wat voor reden dan ook, maatwerk nodig hebben bij het vinden van een geschikte woning. Hij benoemde een aantal voorbeelden van projecten waar de gemeente mee bezig is. Ook duurzaamheid en de zorg voor niet al te veel hoogbouw in het centrum waren aandachtspunten.

Het is nu aan de gemeente, de politiek en de woningcorporatie om te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen komen, zodat Papendrecht voor jong en oud toegankelijk blijft.

Meer berichten