Silas, de albino egel die vroeger overgewicht had (foto: Nanda van Heteren)
Silas, de albino egel die vroeger overgewicht had (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Albino egel Silas is weer vrijgelaten

Silas, de albino egel met overgewicht, die vanaf 15 augustus in de Papendrechtse Egelopvang verbleef, is afgelopen vrijdag vrijgelaten in Schiedam. Het dier kwam eind juli binnen met een longontsteking in Vogelrevalidatiecentrum Zundert, na tien dagen behandeling is hij verder hersteld en afgevallen in Papendrecht. Beheerder Ferry van Jaarsveld is 'blij'.

PAPENDRECHT – De volwassen mannetjes egel dankt zijn naam als Silas, het albino personage uit Dan Brown's Da Vinci Code. Na een antibiotica kuur moest het beestje ongeveer vierhonderd gram afvallen. ,,Dat zorgt er anders voor dat hij zich ook niet helemaal kan oprollen wanneer er bijvoorbeeld een vos langskomt. Door zijn onderkin is zijn gezicht niet bedekt en daar kan een vos alsnog in bijten. Vandaar dat hij op dieet moest."

Inmiddels is Silas een albino egel zónder overgewicht. ,,Hij weegt nu negenhonderd gram en zijn onderkin is weg. Dat zie je ook, want hij kan zich weer inrollen zonder dat er een opening ontstaat. Ook zijn de weersomstandigheden nu gunstig. Het is een goede temperatuur en er momenteel veel eten te vinden zoals slakken en kevers. Voordat Silas zijn winterslaap ingaat, moet hij nog een nestje maken. Daar heeft hij nu ook alle tijd voor." In Schiedam gaat Silas waarschijnlijk een zorgeloos leven tegemoet. ,,Silas is afgelopen vrijdag vrijgelaten in Schiedam bij een Heerenhuis met een hofje. Deze tuin heeft heel veel groen en struiken. De man die daar woont, is echt een egelliefhebber. Hij heeft ook heel veel egels in de voortuin. De kans dat ik Silas daar nog eens tegenkom is groot, daar ben ik bijna zeker van. En natuurlijk hoop ik daarop. Wat trouwens ook wel fijn is, zeker als je doordat je albino bent, opvalt in de natuur: de mensen die daar wonen, hebben geen honden. Er is geen wild zoals vossen of dassen, dus de kans dat hij opgegeten wordt, is ook klein." Van Jaarsveld is 'blij'. ,,Wij vinden het leuk dat wij Silas los kunnen laten in de vrije natuur. Hij komt natuurlijk van onze collega's uit Zundert, hij is daar deze zomer gekomen. Zij hebben hem goed verzorgd en hebben veel moeite gedaan om hem van zijn longontsteking af te helpen. Wij hebben ook medicijnen gegeven en hebben hem laten afvallen totdat hij weer op gewicht was wat normaal is voor een volwassen mannetjes egel. Nu is het eindelijk zover dat hij los gelaten kan worden. Dan heb je resultaat van je werk. Een zieke, zwakke of gewonde egel weer gezond maken, dat is het mooiste dat er is."

Meer berichten