Sheila Kuurstra. (Foto: Privé)
Sheila Kuurstra. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Rijke fantasie leidt tot schrijven en tekenen van kinderboek

Het was nooit haar droom om een kinderboek te schrijven, maar toch ligt binnenkort 'Heksje Flapperdap en de heksenpap' in de winkel. Allemaal ontsproten uit het brein van Sheila Kuurstra en vanaf begin november verkrijgbaar voor het grote publiek. "Dat is heel spannend en onwerkelijk. Ik hoop natuurlijk dat er veel exemplaren worden verkocht, maar voor mij is dit project nu eigenlijk al geslaagd. Ik ben gewoon kinderboekenschrijver, hoe gaaf is dat?"

Door Yvonne Vogel

PAPENDRECHT - Haar liefde voor fantasieverhalen vormde indirect het startpunt voor de uitgave van haar eerste kinderboek. "Ik speelde voor mijn neefjes en nichtjes regelmatig de rol van heks. Dan leerde ik ze zo'n gemeen lachje en hoe ze hun vinger krom moesten houden. We maakten ook weleens heksenpap en daar verzon ik dan hele verhalen bij. Een rijke fantasie heb ik altijd wel gehad. Daarnaast vind ik het ontspannend om te tekenen. Ik zocht illustraties op internet, en tekende die dan na. Op een gegeven moment had ik zoveel, dat ik het bij een fotoservice gebundeld afdrukte. Gewoon voor mezelf en mijn omgeving. Ik kreeg daar zulke leuke reacties op, dat langzamerhand het idee voor een kinderboek ontstond. Het verhaal had ik al snel, alleen moest ik daar wel eigen tekeningen bij maken. Anders maakte ik mij schuldig aan plagiaat. Toestemming vragen aan alle makers was geen doen, dus ben ik zelf personages gaan bedenken." Uitgeverij Boekscout zag wel iets in het eindresultaat, en besloot het kinderboek daadwerkelijk uit te geven.

"Toen ik dat hoorde, stond ik echt perplex. Ik? Iemand die vroeger nu niet bepaald hoge cijfers voor Nederlands op haar rapport had staan? Dat hield ik nooit voor mogelijk. Maar met de juiste ondersteuning ligt er nu een mooi kinderboek. Vol toverspreuken, gruwelen en avonturen. De tekst in rijmend opgebouwd, zodat het makkelijk leest én voorleest. Het is met name geschikt voor kinderen tussen de 5 en 9 jaar." De Papendrechtse las tijdens een familieverjaardag onlangs aan haar tante voor uit haar boekje. "Dat werd meteen opgepikt door mijn neefjes en nichtjes. Voor ik het wist, was ik omringd door kinderen die ademloos luisterden. De cadeautjes en taart waren even niet meer belangrijk. Best knap om dat voor elkaar te krijgen toch? Als ik dat gevoel van even helemaal wegdromen straks ook bij niet-bekenden voor elkaar kan krijgen met 'Heksje Flapperdap en de heksenpap' zou dat echt geweldig zijn."

Sheila gaat dat na de herfstvakantie uittesten op daltonschool De Leilinde, en waarschijnlijk ook de BSO die daaraan is verbonden. "Ook dat is weer een enorm avontuur. Ik ben een half jaar geleden begonnen aan mijn kinderboek, maar had nooit kunnen bevroeden dat het zo'n vlucht zou nemen. Ik dacht: 'dit is vooral leuk voor mezelf, ik schrijf een boek en punt. Maar straks is het voor iedereen verkrijgbaar. Het boek kost 14,99 euro en ligt vanaf de eerste week van november bij zowel boekhandel De Gruijter als Bruna in Papendrecht en is daarnaast online verkrijgbaar via de website van Boekscout. "Ik heb de smaak wel te pakken en denk stiekem al na over een vervolg. De avonturen van Heksje Flapperdap zijn wat mij betreft nog niet klaar."
 

Meer berichten