Arno Janssen leest voor. (Foto: Yvonne Vogel)
Arno Janssen leest voor. (Foto: Yvonne Vogel) (Foto: )

Duurzaamheid voor jong en oud

Met 7 kinderen beschikt Arno Janssen over genoeg voorleeservaring. Thuis zijn ze die fase inmiddels al weer even voorbij, maar de wethouder liet afgelopen donderdag zien dat hij zijn voorleeskunsten nog niet was verleerd. Dat kwam goed uit, want in het kader van de Dag van de Duurzaamheid las hij kinderen uit de plusgroep van IKC Beatrix een boekje voor in de bibliotheek.

Door Yvonne Vogel

PAPENDRECHT - Of de leerlingen van groep 1, 2 en 3 wisten wat duurzaamheid precies betekende, vroeg Janssen zich af. 'Dingen die goed zijn voor de natuur en mensen', zo luidde een antwoord. En 'dat je geen dingen moet weggooien die nog goed zijn' vertelde een ander. Al met al een prima startpunt voor een voorleessessie over het onderwerp. De avonturen van een groep kinderen die zwerfafval opruimt en zich op allerlei manieren inzet voor een duurzamere wereld, bleef best boeien. Zeker het eerste deel. Na de korte pauze, die werd benut met het eten van een koek, was het voor sommigen iets lastiger de aandacht erbij te houden. "Vallen sommigen een beetje in slaap? Ach, dat effect heb ik vaker op mensen. Ook in de gemeenteraad gebeurt dat weleens," grapte de wethouder. Na afloop was er nog alle gelegenheid om serieus op het onderwerp 'duurzaamheid' in te gaan.

"Het zit in mijn portefeuille, dus ik ben er zowel qua werk als privé mee bezig. Wat duurzaamheid voor mij betekent? Dat is afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Ecologie en economie gaan bij dit onderwerp vaak hand in hand. Je moet altijd kijken op welke manier je zelf een steentje bij kan dragen aan een betere wereld, vind ik. Dat kan ook op kleinere schaal. Bijvoorbeeld door het plakken van radiatorfolie. Zo verlies je veel minder van de afgegeven warmte via de buitenmuur. Op grotere schaal is volledig elektrisch rijden natuurlijk een goede stap. Ik las onlangs dat een E-Golf in prijs amper meer verschilt met een reguliere Volkswagen Golf. Op die manier maak je het voor een grote groep aantrekkelijker om de elektrische variant te overwegen."

Op het gebied van auto's is de wethouder zelf niet heel duurzaam, geeft hij eerlijk toe. "Ik heb een oude Jaguar gekocht. Wellicht kan die in de toekomst op waterstof rijden, maar dat is nu natuurlijk nog niet het geval. Wel heb ik al 7 jaar zonnepanelen op mijn dak. De energierekening halveerde daardoor. Met een groot gezin heb je zo'n investering daar al snel mee terug." Maar een dubbele moraal, die is en blijft aanwezig als het gaat om duurzaamheid. "Niets menselijks is mij vreemd. We weten allemaal dat vliegen niet goed is voor de natuur, maar we gaan steeds vaker er verder op vakantie. Qua gedrag valt daar niet veel in te veranderen, maar door innovaties bestaan nu wel de eerste elektrische vliegtuigen. Dat is natuurlijk een goede zet." In zijn eigen gemeente ziet Janssen ook nog voldoende mogelijkheden voor duurzame toepassingen. "Er is momenteel een duurzaamheidsagenda in de maak. Energieneutraal bouwen, het stimuleren van meer groen in de achtertuin en minimaal energielabel B bereiken zijn enkele onderwerpen die hierin aan bod komen. Het plan is ook om met collega-wethouders huisbezoeken af te leggen en samen met inwoners te kijken naar praktische toepassingen. Op die manier komen we weer een stapje verder."

Meer berichten