Jeffrey Kwakernaat. (Foto: Privé)
Jeffrey Kwakernaat. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Letterlijk en figuurlijk verschuilen als acteur

Letterlijk en figuurlijk verschuilen als acteur

PAPENDRECHT - Halloween wordt in Nederland steeds populairder. Ook Avonturenpark Hellendoorn biedt deze maand bezoekers een portie ouderwets griezelen. In het park hebben verschillende scare actors de taak om bezoekers zo hard mogelijk te laten schrikken. Een van hen is Papendrechter Jeffrey Kwakernaat. Na zijn succesvolle bijdrage tijdens de editie van vorig jaar, is hij blij weer een steentje bij te mogen dragen.

Door Yvonne Vogel

Want acteren, dat is iets wat Jeffrey het allerliefste doet. Het is voor hem meer dan een hobby. "Acteren werkt in bepaalde zin ook therapeutisch. Ik ben vroeger veel gepest op school, ontwikkelde een angststoornis en hield als puber aan een verkeersongeval blijvend kraakbeenletsel over. Door deze gebeurtenissen ben ik best veel binnen, want dat voelt het veiligst. Iets buiten de deur doen, kan voor mij heel spannend zijn en veel energie kosten. Maar als ik acteer, kan ik mij verschuilen achter een rol. Als typetje voel ik mij eigenlijk nooit gespannen. Het is een prettige uitlaatklep."

Daarom is hij ook zo blij dat hij van 19 tot en met 27 oktober weer bezoekers de stuipen op het lijf mag jagen tijdens de Halloween-evenementen in Avonturenpark Hellendoorn. "Vorig jaar beviel het zo goed, dat ik enorm hoopte dat ik er dit jaar weer aan de bak mocht. Gelukkig was het goede gevoel wederzijds en kreeg ik het bericht dat ik weer van harte welkom was. Het park pakt het deze editie weer groter en spectaculairder aan dan in 2018. Voor mij is dat alleen maar een mooiere uitdaging. Het is natuurlijk best gaaf dat mensen ervoor betalen om bang gemaakt te worden. Dat zou ik zelf niet zo snel doen," lacht Jeffrey. Hij staat dan ook aan de andere kant. Voor kleine kinderen heeft hij bijvoorbeeld een goochelact in petto en voor volwassenen het stevigere werk. "Ik zal onder andere weer het typetje Grimaldini spelen en als geest in het spookhuis rondlopen. Als er groepjes het spookhuis betreden, valt op dat de mannen vaak vooruit lopen, met de vrouwen er net achter. Toch een beetje dat beschermende, denk ik. Bij schrikmomenten gillen dames over het algemeen keihard en beginnen de mannen meestal hard te lachen. Het leuke van het zijn van scare actor, is dat je veel kan improviseren. Aan de hand van iemands reactie, bepaal je wat de vervolgstap is."

Zodra Jeffrey zijn kostuum aan heeft en is geschminkt, zit hij in zijn rol. Het zijn drukke tijden op acteergebied voor de Papendrechter, want hij is ook actief als Sinterklaas en de Kerstman. "Als ik bij gezinnen thuis bezoek, zijn de kinderen altijd zwaar onder de indruk. Zelfs degenen met de grootste mond, hebben ontzag voor zo'n oude man met baard. Ik hoop naast particulieren ook door bedrijven en bijvoorbeeld winkelcentra te worden geboekt. Het typetje 'Scrooge' heb ik nu ook in ontwikkeling. Hij is het tegenovergestelde van wat ik ben, daarom vind ik dat extra leuk." Dat contrast, het verschuilen, blijft tot de verbeelding spreken. Toch maakt Jeffrey ook als zichzelf stappen. "Ik ga nu bijvoorbeeld drie keer per week naar de sportschool. Wel op rustige momenten. Voor anderen misschien vanzelfsprekend, maar voor mij betekent het veel."

Meer berichten