De kraam tijdens de proeverij. (Foto: Privé)
De kraam tijdens de proeverij. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Hopelijk gaan mensen nadenken'

Het is deze week, van 1 tot en met 8 oktober, de Week tegen Eenzaamheid. Ook Sterk Papendrecht besteedt hier aandacht aan. Met haar aanwezigheid op de proeverij afgelopen zaterdag op het marktplein met de eenzame kraam, maar ook met een treffende campagne met quotes op onder meer social media.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT – Om het thema eenzaamheid onder de aandacht te brengen, heeft Sterk Papendrecht een campagne gelanceerd, verbonden aan de hashtag #SamentegenEenzaamheid. Wekenlang is er steeds een uitspraak gelanceerd op social media, op digitale reclameborden in Papendrecht en op de Facebook-pagina van Sterk Papendrecht.

.Zo konden mensen quotes tegenkomen als 'Weet jij wie je buren zijn?', 'Alleen is ook maar alleen', 'Weer een week voorbij zonder praatje?' en 'Wanneer ben jij voor het laatst bij je oma op bezoek geweest?'. Verder nog 'Tweezaam is beter dan eenzaam' en 'Wat doe jij tegen eenzaamheid?'. Dit allemaal om mensen meer bewust te maken van het thema, vertelt Suzanne van Rekom-Van den Ouden, sociaal werker bij Sterk Papendrecht. "We hebben een werkgroep 'ontmoeting', die zich met het thema eenzaamheid bezighoudt. Er ligt best wel een taboe op het woord, merken we. We hopen dat mensen gaan nadenken over hun omgeving: is er iemand in de omgeving eenzaam? En kan ik hierin wat betekenen? Daarom hebben we die uitspraken gelanceerd. Ook waren we zaterdag aanwezig met een kraam op de proeverij op het marktplein. Daar zijn we met mensen in gesprek gegaan over eenzaamheid. De campagne is nu bijna voorbij – we hopen dat we mensen wat aan het denken hebben gezet over het onderwerp eenzaamheid."

Sterk Papendrecht probeert ieder jaar tijdens de Week tegen Eenzaamheid aandacht te besteden aan het onderwerp. Door het jaar heen ook, zegt Suzanne. "Zo hebben we ontmoetingsplekken geopend. Recent nog, bij wijkwinkel Fideel. Daar hebben we een koffiemiddag geopend, onder de naam 'Koffie met'. We hoorden namelijk dat mensen contact in de wijk misten en behoefte hebben aan lokaal, dichtbij huis, mensen ontmoeten. Het moeten ook plekken zijn die gemakkelijk te bereiken zijn, zodat mensen niet eerst een bus hoeven te pakken voor ze bij zo'n plek kunnen zijn. We proberen in zoveel mogelijk wijken in Papendrecht van zulke ontmoetingsplekken te openen. We luisteren daarbij naar de behoeften van mensen. Het zou ideaal zijn als iedere wijk in Papendrecht een ontmoetingsplek heeft, als daar tenminste behoefte aan is. Daar speelt onze werkgroep ook een rol in." Sterk Papendrecht is er voor inwoners die ondersteuning nodig hebben. Zij kunnen bij Sterk Papendrecht terecht met alle vragen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen. Bijvoorbeeld over opvoeding, gezondheid of relatie. Meer informatie is te vinden op de website sterkpapendrecht.nl.

Meer berichten