Volwassen vrouwtjes egel Five is genomineerd voor Kidsweek Dier van het Jaar 2019 (Foto: Nanda van Heteren)
Volwassen vrouwtjes egel Five is genomineerd voor Kidsweek Dier van het Jaar 2019 (Foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Egel Five is genomineerd

Volwassen vrouwtjes egel Five die momenteel in de Egelopvang Zuid-Holland zuid logeert is door Kidsweek genomineerd voor Dier van het jaar 2019. Tijdens het Dier van het Jaar Feest op woensdag 2 oktober in het Omniversum in Den Haag wordt de winnaar bekend gemaakt.

Door Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – Het diertje is sinds april te gast in de egelopvang. Zij was door particulieren binnengebracht, omdat zij nog maar vijf stekels had. Beheerder Ferry van Jaarsveld vertelde eerder wat Five allemaal voor behandelingen heeft gekregen: ,,Ze heeft orale medicatie gekregen, oliebadjes en schimmelbadjes met een speciale shampoo die de schimmel doet doden."

In juli hielp dat nog: ,,Dat heeft geholpen. De schimmel is nu helemaal weg. Je ziet nog wel een klein beetje de nasleep in de vorm van wat schilfertjes, maar na twee behandelingen kan ik wel zeggen dat het nu helemaal weg is. Haar stekels zijn aardig aan het terug groeien en zijn ook al gedeeltelijk terug. In het begin viel deze progressie veel meer op dan nu. Toen had Five immers vijf stekels, zoals haar naam al zegt. Nu zijn dat er dus meer en vallen die stekels niet meer zo op."

Momenteel gaat het niet meer zo goed met Five. ,,In juli zat Five buiten, daar kwamen de stekels wel door, maar niet goed. Dus toen hebben we haar weer binnengehaald. Daar kreeg wel weer haar en ging de stekelgroei ook sneller. Toch groeien de stekels heel langzaam terug en vallen ze er ook heel snel uit zonder wortel. Wij denken hierdoor dat het genetisch niet goed is met Five, maar zeker weten doen we het niet. We gaan binnenkort met haar naar de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Deze studenten en professoren kunnen misschien onderzoeken waarom het niet goed gaat met Five. Misschien hebben ze ook wel zalf die ze bijvoorbeeld voor varkens met schurft gebruiken en helpt dat onze egel ook? We weten het niet, maar willen in ieder geval voor alle opties voor Five gaan." Momenteel verblijft Five in een aangepast hok binnen bij de opvang. ,,We hebben gemerkt dat een klein hokje haar depressief maakt. In Zuid-Holland zijn we de enige opvang met buitenveldjes. Dat is mooi voor egels die hier tijdelijk logeren, maar Five zit hier al zo lang er wordt daar niet gelukkig van. Daarom hebben we de voorraad binnen op een andere plaats gezet en van die plek een aangepast hok gemaakt, zo heeft ze een hok van twee bij drie meter in plaats van veertig bij twintig centimeter. In dat hok is loopruimte voor haar, maar ook een egelhuisje met warmtematje. Ze krijgt her eten met multivitaminen en te drinken. Zo hopen we dat ze zich beter voelt en de reis naar Utrecht kan maken." Stemmen op Five kan op diervanhetjaar.nl. Zie kidsweek.nl voor meer informatie.

Meer berichten