Zo'n 450 kilometer wegtrappen: dat gaat Annette van Maanen doen in Guatemala. (Foto: Yvonne Vogel)
Zo'n 450 kilometer wegtrappen: dat gaat Annette van Maanen doen in Guatemala. (Foto: Yvonne Vogel) (Foto: Yvonne Vogel)

'Op de fiets maak je een land van dichtbij mee'

Zo'n 450 kilometer wegtrappen in de strijd tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen: dat is wat Annette van Maanen in februari gaat doen in Guatemala. Zij hoopt op zo veel mogelijk donateurs, om voor vertrek het streefbedrag van 4000 euro te behalen. Het geld wordt in projecten gestopt die zich onder meer richten op seksuele voorlichting, weerbaarheid en gezondheidszorg.

Door Yvonne Vogel

PAPENDRECHT - A life event for the second time. Zo omschrijft Annette haar fietstocht in het kader van Cycle for Plan. Twee jaar geleden maakte ze het namelijk voor de eerste keer mee in Zambia. "Mijn dochter had al langer contacten met Plan International Nederland en vroeg mij of ik met haar mee wilde fietsen in Afrika. Ik was wat terughoudend. Ik ben best sportief, maar toch is het uitdagend om dag in, dag uit op de fiets te zitten. Na een informatieavond in Amsterdam was ik echter om. Ik heb een gezond lichaam en doe graag iets voor een ander. Het verhaal van Plan International Nederland greep mij aan. Dus besloot ik het erop te wagen."

De tocht maakte diepe indruk op Annette en veranderde haar leven. "Op de fiets maak je een land van heel dichtbij mee. De armoede is confronterend, maar de gesprekken met de lokale bevolking zorgden ook voor een fijn gevoel. Iedereen was er zo dankbaar voor wat we deden, dat was hartverwarmend. In Nederland heerst toch meer een klaagcultuur. Terwijl we daar veel minder redenen voor hebben. Ik vond het ook mooi om concreet projecten te bezoeken die dankzij sponsorgeld worden gefaciliteerd. Zo bezochten we een soort school, gekoppeld aan een gezondheidscentrum. Daar kregen meisjes scholing over de meest uiteenlopende onderwerpen." Deze winter vindt Annette het tijd voor haar tweede fietstocht voor het goede doel. Ditmaal in Midden-Amerika.

"Het zal qua omgeving een hele andere ervaring zijn, maar de problematiek waartegen we fietsen is in grote lijnen gelijk. Mijn dochter fietst in oktober voor hetzelfde doel in Vietnam, dus deze keer doen we het niet samen. Wat ik van Guatemala weet? Dat het een heuvelrijk, bergachtig land is, met soms hellingspercentages van wel 15 procent. Dat wordt dus flink klimmen. Er is een gedegen voorbereiding nodig, met veel fietskilometers en fitnessuren. Best pittig, maar als ik tijdens de reis straks weer een prachtig project van Plan International Nederland heb bezocht geeft dat ontzettend veel energie. Zodra ik erover praat, begin ik te stralen. Heb je toch even een dip, dan sleept de rest van de groep je er wel doorheen. En in het achterhoofd hou je ook altijd de sponsoren die zoveel vertrouwen in je hebben. Zorgboerderij De Molenhoeve en ZorgMies doen sowieso een donatie. Het begin is er. Ik heb er alle vertrouwen in dat het ook nu weer gaat lukken." Meer informatie? Mail dan naar annettevoorplan@gmail.com.

Meer berichten