Loïs van Valen (links) en Daphne van Tilburg (rechts) gaan de Dordtse City Swim zwemmen (foto: Nanda van Heteren
Loïs van Valen (links) en Daphne van Tilburg (rechts) gaan de Dordtse City Swim zwemmen (foto: Nanda van Heteren (Foto: Nanda van Heteren)

Daphne en Loïs op de City Swim

Door: Nanda van Heteren

'Je kan iets voor iemand betekenen'

Daphne van Tilburg (13) en Loïs van Valen (12) zwemmen normaal gesproken samen in Sportcentrum Papendrecht tijdens de trainingen van de Papendrechtse zwemvereniging De Geul. Op 31 augustus verruilen zij het binnenbad voor de Dordtse grachten tijdens de vijfde achtereenvolgende editie van de Dudok City Swim To Fight Cancer 078 in Dordrecht.

PAPENDRECHT – Deelnemers zwemmen afstanden tussen de 250 tot 2.500 meter om zoveel mogelijk geld op te halen voor Fight Cancer. Dit is onderdeel van het KWF Kankerbestrijding (Koningin Wilhelminia Fonds). In 2018 deden 440 deelnemers mee. Op de evenementendag werd bekend dat er 215.000 euro was opgehaald, het definitieve eindbedrag is 225.165 euro. Het bedrag werd toen gebruikt om het wetenschappelijk onderzoek naar kanker, onder toezicht van het KWF te financieren. Internist hematoloog Mark-David Levin gebruikt het voor zijn leukemieonderzoek in het Dordtse Albert Schweitzerziekenhuis locatie Dordwijk.

Daphne en Loïs hebben zich ingeschreven met hun team, genaamd 'De Geul Racers'. Deze groep bestaat uit Donna Verhoef, Laura 't Lam, Evi Kleijn, Jesper van Tilburg en de meiden, zij zwemmen allemaal vijfhonderd meter. Daphne: ,,We starten allemaal in dezelfde wave en zwemmen naast elkaar deze halve kilometer. Van De Geul waren onder meer Jesper, Laura en Evi op de vorige editie. Dat vond ik toen zo leuk dat ik in onze groepsapp heb voorgesteld om dit jaar met zijn allen een team te vormen."

Loïs doet een vooruitblik: ,,We hebben thuis een sloot achter waar we kunnen oefenen en dat doe ik ook wel eens. Ik denk dat de Dordtse grachten ongeveer even koud zullen zijn, maar na verloop van tijd zal het water wel warmer aanvoelen denk ik."

De geboren Papendrechters verheugen zich erg op 31 augustus. Daphne: ,,Op deze zaterdag kan je iets voor iemand anders betekenen. Als dat goede doel er niet was geweest, dan had ik waarschijnlijk ook niet meegedaan. Dat vind ik het leukste en het belangrijkste aan de City Swim. In het buitenbad zwemmen vind ik wel leuk, maar ik houd echt niet van zwemmen in open water zoals sloten, meren en grachten." Loïs denkt dat ze de vijfhonderd meter goed kan volhouden: ,,In ons zwembad van 25 meter zijn dat twintig banen achter elkaar. Op de training kunnen wij dat wel volhouden. Dus daarom denk ik dat het voor ons goed te doen is."
Hoewel de jonge dames geoefende zwemmers zijn, hebben zij wel tips voor iedereen die zich voor wil bereiden op hun afstand. Daphne: ,,In aanloop naar het evenement zou ik zeker een keer oefenen in een zwembad. Als je de helft of de hele afstand oefent, dan heb je inzicht hoever het ongeveer is." Loïs vult haar vriendin aan: ,,Doe voordat je het water ingaat een warming up om je spieren op te warmen. Ook raad ik aan om niet voluit te beginnen."

Meer berichten