Foto:

Natuur- en Vogelwacht bestaat 50 jaar

Anja Helmink

Papendrecht - Jan Andeweg en Miriam Vermeij vertellen graag meer over de Natuur- en Vogelwacht. Jan is al 45 jaar lid van de vereniging en coördinator van de weidevogelwerkgroep. Miriam is bestuurslid, coördinator van de schoolbezoeken en gids.

Jan is een echte vogelaar en werd in de zeventiger jaren lid van de vogelwerkgroep. "Ik had contact met Ad Kooij en die zei: "Word toch lid joh!". Het begon met hier en daar nestkasten ophangen en controleren, zo rolde ik erin. Steeds meer ben ik de richting opgegaan van de weidevogels."

Miriam kwam in 2003 bij de Natuur- en Vogelwacht terecht. "Ik had tijd over en was altijd al geïnteresseerd in de natuur. Toen zag ik de gidsencursus voorbijkomen. Er waren mensen nodig bij de schoolprogramma's, maar dat vond ik maar niks. Ik ging echter toch een keer kijken en was meteen verkocht. Het ging toen nog maar om 10/15 groepen per jaar en we werkten met één programma en één thema. Er kwamen al snel scholen bij. Het aantal onderwerpen werd uitgebreid."

Tweeduizend kinderen

"We hebben een groep enthousiaste gidsen. Samen doen we ons best om alle groepen zo goed mogelijk op te vangen. We krijgen er zo'n 60 per jaar. Samen met de vakantieactiviteiten zijn dat rond de 2000 kinderen per jaar. Ter ere van het jubileum krijgen alle kinderen nu een boekenlegger, ontworpen door de themawerkgroep van de vereniging."

Nel Welschen en Heleen Roest vormen samen de themawerkgroep. "Elk jaar maken zij een rugzak met opdrachten. Die kan voor 15 euro gehuurd worden, daarvan is 10 euro borg. Dit jaar is het thema: 'Op reis met de kievit'. Ter ere van het jubileum zit er ook een leuk spel in de tas: kievitborden.(soort ganzenborden). Dit is ook te koop voor 3,50 euro. Bram van Vliet, coördinator van de plantenwerkgroep, tekende de afbeeldingen op het spelbord. Jan: "Het is een leuk en leerzaam spel, waardoor de kinderen spelenderwijs leren over onze meest algemene weidevogel."

Gratis wandeling

Elke eerste zaterdag van de maand is er een gratis wandeling onder leiding van een IVN-gids. De vereniging heeft tot doel het in stand houden en verbeteren van de kwaliteit van het landschap, de natuur en het milieu in de Alblasserwaard en het gezamenlijk beleven daarvan. Daar werken Jan en Miriam maar wat graag aan mee. Het Streeknatuurcentrum is in de zomer geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De heemtuin is ook buiten de openingstijden om te bezoeken. Vanwege het jubileumjaar kunnen mensen dit jaar gratis lid worden van de NVWA en krijgen ze ook het magazine "Onze Waard".

www.nvwa.eu

Meer berichten