Eén van de egels die moet aansterken in de opvang (foto: Nanda van Heteren)
Eén van de egels die moet aansterken in de opvang (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Egelopvang heeft zeven baby's

Door: Nanda van Heteren

Wisselvallige weer geeft onrust

Momenteel logeren er 156 egels in de Egelopvang Zuid-Holland zuid in Papendrecht, dat zijn er 31 meer dan vorig jaar omstreeks deze tijd. Beheerder Ferry van Jaarsveld geeft aan dat 'het wisselvallige weer ervoor zorgt dat hij nu ook niet kan voorspellen hoe het komende seizoen gaat lopen'.

PAPENDRECHT – ,,Hoewel het nu drukker is dan vorig jaar omstreeks deze tijd, spreek ik toch van een rustige periode. Van de 156 logees, zijn er zeven baby's bij vrijwilligers thuis. Zij worden gevoerd en extra in de gaten gehouden. Als zij op gewicht zijn, dan kunnen zij het reguliere programma binnen de egelopvang volgen.

,,In juni hebben we met name mannetjes egels binnengekregen. Deze periode is voor egels de paringstijd en dat merk aan het feit dat mannetjes zich gaan uitsloven."


Uit de paringstijd kunnen zwangerschappen ontstaan. ,,Dan krijgen we in de zomer vooral baby's binnen. Als het net zo gaat als vorig jaar tenminste. Toen werden bijvoorbeeld nestjes verstoten. Nu kunnen we ook moederegels binnenkrijgen die misschien gewond raken terwijl ze naar eten zoeken. Maar het is niet te voorspellen hoe het komende seizoen eruit gaat zien wat onze gasten betreft." Dat heeft met het weer te maken.

,,Het is in de afgelopen weken 35 graden Celsius geweest, zo warm kan de rest van de zomer ook worden. Maar het is ook voor deze tijd van jaar zo koud geweest dat je je winterjas nodig had. Dit weer is niet alleen voor ons wisselvallig, maar ook voor de egels. Voor hen kan het slecht uitpakken. Zij weten door ook niet waar ze aan toe zijn wanneer het het ene moment superwarm is en daarna weer koud of regenachtig."

Van Jaarsveld heeft voor alle weersomstandigheden een tip voor mensen die egels willen helpen.
,,Blijf sowieso kattenbrokken en water geven. Dat kan het hele jaar door. Wat ook belangrijk is, is wanneer de egels op zoek gaan naar het voedsel. Normaal gesproken doen deze beestjes dat 's nachts. Als ze overdag toch op zoek moeten naar eten en de egel rolt niet op wanneer je naar hem/haar toeloopt, dan is dat geen goed teken. Je kan altijd bellen naar de egelopvang voor informatie."

De medewerkers van de egelopvang zien liever dat mensen snel bellen, dan te laat. ,,Zeker wanneer er vliegen rondom egels komen. Zij leggen eitjes in de vacht van egels. De maden die daaruit komen eten de egel levend op.
In een stadium voordat de eitjes uitkomen, kunnen we nog wél wat voor deze dieren betekenen. Maar ook baby's hebben dringend hulp nodig. Deze zijn maximaal je handpalm groot en moeten om de twee à drie uur gevoerd worden. Bel ons en houd deze egel in een doos totdat de ambulance er is."

Het telefoonnummer van de egelopvang is 088-3437230.

Meer berichten