Foto:

Kies je vakantie

Kies je vakantie

De zomervakantie is in heel Nederland inmiddels in volle gang. Zo'n 15 tot 25 procent van de Nederlanders heeft een "actieve" vakantie: men gaat meerdere dagen fietsen of wandelen bijvoorbeeld. De overige Nederlanders genieten van een "luiervakantie".

Regelmatig wordt mij gevraagd welke van de twee nu eigenlijk beter is voor je gezondheid?

Dit verschilt niet alleen van persoon tot persoon, maar ook per situatie. Soms is het goed actief bezig te zijn, een andere keer kun je beter luieren of beide combineren.

Want waarom is vakantie eigenlijk goed voor je gezondheid?

Ten eerste omdat je dan kunt uitrusten en herstellen van bijvoorbeeld je werk of andere, steeds terugkerende, dagelijkse verplichtingen. Als je fysiek zwaar werk hebt, is het natuurlijk fijn als je lichaam even tot rust kan komen. Maar met een kantoorbaan zal het niet nodig zijn om 3 weken op een strandbedje lichamelijk uit te rusten. Sterker nog: als je de vakantie nodig hebt om even niet aan je werk of andere dagelijkse beslommeringen te denken, kun je vaak beter actief zijn en afleiding zoeken. De kans dat je gaat piekeren is dan een stuk kleiner!

Wat vooral belangrijk is, is dat je activiteiten onderneemt waar je plezier aan beleeft. Dat je datgene doet waar je zin in hebt en je hierbij zelf je dagindeling kunt bepalen. Het hoeft niet altijd iets sportiefs te zijn, maar het kan ook een interessante en leerzame excursie zijn of een buitenlandse taalcursus. Zeker als je dit samen doet met de mensen waar je veel om geeft.

Maar hoe "gezond" een vakantie ook is, realiseer je dat het effect uiteindelijk maar tijdelijk is. Kort na thuiskomst zitten de meeste vakantiegangers al weer op vrijwel hetzelfde welzijnsniveau als voorafgaand aan de vakantie.

Misschien iets om over na te denken, in de vakantie …..
Zie fitenfun.eu voor meer informatie.

Meer berichten