De tweede editie van de borstcrawlcursus vindt vanaf 13 september in Sportcentrum Papendrecht plaats (foto: Nanda van Heteren)
De tweede editie van de borstcrawlcursus vindt vanaf 13 september in Sportcentrum Papendrecht plaats (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Tweede editie borstcrawlcursus

Door: Nanda van Heteren

Start half september

Voor volwassenen die in het bezit zijn van zwemdiploma A en beter borstcrawl willen leren zwemmen, houdt de Papendrechtse zwemvereniging De Geul in samenwerking met Mijn Zwemcoach van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) vanaf 13 september een borstcrawlcursus. Deze twaalf lessen vinden elke vrijdag 19:00-20:00 uur plaats in Sportcentrum Papendrecht.

PAPENDRECHT – Mijn Zwemcoach is een initiatief van de KNZB en heeft als doel om beginnende zwemmers (van basis niveau) te helpen met hun zwemtechniek, in het geval van de borstcrawlcursus staat de borstcrawl dus centraal. Doel is voor de deelnemers is om aan het einde van de cursus vijftig meter (twee banen) aaneengesloten borstcrawl te kunnen zwemmen.
In de eerste les wordt ongeveer zeshonderd meter in totaal gezwommen en dat wordt opgebouwd naar achthonderd meter in de laatste les. Tijdens de twaalf weken wordt er door een gediplomeerde trainer van de KNZB dieper ingegaan op de basisprincipes van een goede borstcrawltechniek: ademhaling, armslag, beenslag, ligging en een combinatie van deze elementen. Tijdens de lessen wordt met name op ligging en ademhaling geoefend.
Deelnemers zijn verplicht om strakke zwemkleding en een zwembril te dragen gedurende de cursus. Het wordt aanbevolen om eigen materialen als een kickboard, zoomers, pullbuoy en frontsnorkel mee te nemen. Deze trainingsmaterialen kunnen met korting worden gekocht na opgave in de speciale omgeving van mijnzwemcoach.nl.
Voorzitter van ZV De Geul Arjan van Tilburg is blij dat de tweede editie van de borstcrawlcursus in Papendrecht een feit is. ,,Na afloop van de eerste editie dit voorjaar kregen we zowel van de trainers als van de deelnemers terug dat zij het als erg leerzaam en leuk ervaren hebben. Er werd letterlijk geroepen dat het voor herhaling vatbaar was, dus wij hebben daad bij woord gevoegd, maar dan voor een nieuwe groep van maximaal twaalf mensen. Het leek ons een goed idee om de cursus ditmaal in het najaar aan te bieden wanneer de meeste mensen weer terug zijn van vakantie wat wellicht een goed moment is om het sporten op te pakken. Deelnemers worden over twee banen verdeeld en krijgen van onze KNZB-trainers Erica Muller en Uli van Us de kneepjes van deze slag geleerd. Zo'n cursus geeft ons een mooie gelegenheid om mensen uit Papendrecht en omgeving met het zwemmen in aanraking te laten te komen. Daarbij sluit het door de beperkte duur en duidelijke doelstelling aan bij de trend dat meer mensen wel willen sporten, maar zich liever niet voor langere tijd vast willen verbinden aan een vereniging of sportinstelling." Opgave kan via mijnzwemcoach.nl/cursussen/345/borstcrawlcursus-papendrecht. De cursus kost 180 euro, maar dit bedrag is niet alleen voor de twaalf weken les. Hierin zit ook toegang tot de afgesloten omgeving van mijnzwemcoach, informatie over oefeningen en trainingsschema's.

Meer berichten