Fotograaf Izaak van den Berg legt de waterdruppels in het voedselbos vast (foto: Izaak van den Berg)
Fotograaf Izaak van den Berg legt de waterdruppels in het voedselbos vast (foto: Izaak van den Berg) (Foto: Izaak van den Berg)

Papendrecht door de lens, fotografieles deel 1

Papendrecht kent veel plekjes die ideaal zijn om op de gevoelige plaat vast te leggen. Fotograaf Izaak van den Berg gaat in deze vierdelige serie zijn favoriete plekken in zijn dorp laten zien. Ook geeft hij aan hoe je het perfecte plaatje daar het beste kan 'schieten'. In deel één: het voedselbos.

PAPENDRECHT - ,,Als je hier stilstaat, dan hoor je het verkeer in de verte en verder alleen maar natuur. De vogels en het geluid van de wind die door de bladeren gaat, zijn rustgevend als je hier rondloopt. Het is de plek waar veel insectensoorten, vogels en vlinders leven. Het voedselbos is niet alleen bij zonnig weer mooi, maar ook bij dauw of als het net geregend heeft. Door de natuur in het voedselbos, liggen de regendruppels zo op de bladeren, dat je ze echt als losse regendruppels ziet in plaats een nat blad.


Normaal gesproken zie je nerven in de bladeren zitten, maar een druppel werkt eigenlijk als een vergrootglas. Het mooiste is dan als je een druppel aan een blad hebt en er is begroeiing op de achtergrond. De foto dan inflitsen zorgt ervoor dat de reflectie van de achtergrond in de druppel te zien is. De druppel en daarmee de achtergrond worden helder, maar op een andere manier dan je met het blote oog zou zien."

Meer berichten