Snowie, één van de kippen die de 21-jarige Papendrechtse Iris van Valen heeft als huisdier (foto: Nanda van Heteren)
Snowie, één van de kippen die de 21-jarige Papendrechtse Iris van Valen heeft als huisdier (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Je kan beter kippen houden

Door: Nanda van Heteren

Papendrechtse legt uit hoe dat moet

Konijnen, een valkparkiet en kippen, elk dier is welkom wat de 21-jarige Papendrechts Iris van Valen betreft. Er is een uitspraak 'Vrouwen? Je kan beter kippen houden', in de ogen van Van Valen klopt dat. ,,Ik houd al mijn hele leven kippen, ze zijn hartstikke leuk en zijn snel tevreden."

PAPENDRECHT – Vanaf haar derde heeft de Papendrechtse kippen in de achtertuin lopen. ,,Toen hadden we twee kippen en een haan. Voor mij was het heel normaal dat ik ze had en dat ze altijd vrij rondliepen in de tuin."

Hoewel Pasen dit voorjaar 21 en 22 april was, was het toen in huize Van Valen heel het jaar door feest. ,,Omdat ze vrij rondliepen, en kippen geen haan nodig hebben om een ei te leggen, zochten wij heel regelmatig naar eieren. Onder struiken, op grond en onder de heg vonden we. Je vond ze natuurlijk niet allemaal. Degene die echt goed verstopt waren, vonden we natuurlijk niet."

Dit heeft de smaak van de dierenliefhebster veranderd. ,,Deze kippen eten veel meer gras, onkruid en insecten waardoor ik deze eieren altijd heerlijk vond om te eten."

In 2011 was Van Valen een kip kwijt.

,,Die kip zat onder de heg aan de zijkant van het huis. Heel goed verstopt, want ze hebben lang gezocht. Het bleek toen dat ze zat te broeden op dertien eieren. Ze zijn niet allemaal uitgekomen, maar we hadden toen wel negen eieren waar per stuk een kuikentje uit kwam. In eerste instantie wilden mijn ouders de eieren verplaatsen, omdat egels bijvoorbeeld ook eieren eten. De kip accepteert dat niet, herkent niet dat de broedplek ergens anders veiliger is. Dus toen hebben we de eieren weer teruggelegd en hebben we gewaakt dat alles goed bleef gaan."

De nakomelingen werden veilig gehouden in een hok. ,, Wij hebben na de geboorte een wandelend Pasen gehad. Ze kuikens renden alle kanten op door de hele tuin heen en wij erachteraan om ze te vangen en tijdelijk in een emmer te toen. De baby's en hun moeder konden we veiliger houden in een hok, dus dat hebben we gedaan."

De kippen bij de familie Van Valen zitten regelmatig in de tuin, maar ook in hun hok. Kippen houden is 'gemakkelijk' vindt de Papendrechtse.

,,Het zijn makkelijke beesten, omdat je ze twee keer per week te eten geeft, zorgt dat er altijd vers water is. In een groep hebben ze niet veel aandacht van jou nodig. Daarbij hebben ze een hok om in de nacht op stok te gaan op een veilige en hoge plek. Ook hebben ze een plek nodig waar ze hun ei kunnen leggen, bijvoorbeeld in bakken met stro, een broedplek zeg maar."

Van Valen straalt als ze het over haar kippenkroost heeft. ,,Het allerleukste is dat ze actief zijn, ze rennen achter vliegen aan en laten merken dat je ze herkennen."

Meer berichten