Rick is helemaal klaar voor zijn leven op het voortgezet onderwijs (foto: Nanda van Heteren)
Rick is helemaal klaar voor zijn leven op het voortgezet onderwijs (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Rick gaat naar de middelbare school

Door: Nanda van Heteren

Op naar De Willem

De twaalfjarige Rick Schouwenaars uit Sliedrecht start aankomend schooljaar in een vwo brugklas op openbare scholengemeenschap het Willem de Zwijger College in Papendrecht. ,,Ik heb er zin in, omdat het mij leuk lijkt om op schoolgebied een nieuwe ervaring aan te gaan."

PAPENDRECHT – Rick zat van groep 1 tot en met 6 op openbare basisschool Henri Dunant in Sliedrecht. De laatste twee jaar van het primaire onderwijs heeft hij op de openbare basisschool Roald Dahl gedaan. ,,Wij gingen verhuizen, dus ik kreeg niet alleen een ander huis, maar ook een andere school."

Goede herinneringen

Terugkijkend op zijn tijd op de basisschool, heeft hij veel goede herinneringen. ,,Op de Henri Dunant was het leuk, maar niet te vergelijken met de Roald Dahl. Toen werkten wij nog niet met laptops, dus de lessen gingen anders. Dat vond ik leuk, maar natuurlijk vond ik het groep 8 kamp ook erg leuk. Op de Kempervennen was alles op het park, dus je kon dichtbij naar het leuke zwembad, we deden veel activiteiten en het was gewoon leuk."


Het aankomende schooljaar gaat Rick dus elke dag naar Papendrecht fietsen. ,,Ik heb voor De Willem gekozen, omdat mijn zus Sanne daar ook zit. Zij gaat na de zomer naar vwo5. Het is dichtbij ons huis in de Werenbuurt en het leek mij wel een leuke school. Het is best wel groot, een paar klasgenoten en andere vrienden van mij gaan daar ook heen en we gaan daar met Chromebooks werken. De lesmethoden staan dus op die soort laptop en je hebt dus weinig schriften nodig."

'best wel zwaar'

De brugklasser in wording verwacht dat zijn middelbare schooltijd 'best wel zwaar' gaat worden. ,,Als ik naar Sanne kijk, dan zie ik dat het veel en zwaar werk is. Met het rooster waarin je veel flexuren hebt die je zelf in mag vullen, denk ik dat ik wel minder huiswerk heb dan mijn zus. Ik ben daar vanaf dag 1 al mee binnengekomen en Sanne kreeg dit flexrooster toen ze al op De Willem zag. Voordat mijn lessen starten, wil ik graag die flexuren gaan doen. Aan het einde van de dag heb ik dan niet alleen zin om naar huis te gaan, maar dan kan ik dat ook."

Hoe dan ook, Rick vindt het leuk om naar de middelbare school te gaan: ,,Het lijkt mij niet alleen een leuke school, ik heb er ook zin in. Toen de musical van groep 8, 'Gewoon Super', was geweest, werd het tijd voor een nieuwe stap en was ik er klaar voor."

Op de basisschool vond Rick Geschiedenis een leuk vak. ,,Ik denk dat dat op De Willem niet anders is. Het is best wel interessant, ik vind het leuk om te weten hoe ze vroeger leefden en hoe zij bijvoorbeeld eten verbouwden op gewassen."

Meer berichten