Pem Kubbe (links) en Frans van Grafhorst (rechts) van Denksportcentrum Papendrecht (foto: Nanda van Heteren)
Pem Kubbe (links) en Frans van Grafhorst (rechts) van Denksportcentrum Papendrecht (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Bridgen tijdens zomerstop

Door: Nanda van Heteren

'Sport, maar vooral heel sociaal'

Hoewel het zomer is, zit het Denksportcentrum Papendrecht elke dinsdag- en donderdagavond vol met mensen die bridgen. Frans van Grafhorst, bestuurslid van Stichting Denksport Papendrecht en Pem Kubbe, voorzitter evenementencommissie van de stichting leggen uit hoe het kaartspel werkt, wat de avonden zo leuk maakt en waarom geïnteresseerden kunnen komen bridgen.

PAPENDRECHT – Kubbe: ,,Voor mij is bridgen zo leuk, omdat sommige mensen het als een sport zien en anderen het voor hun plezier doen, maar het is hoe dan ook voor de meeste bridgers een sociale gelegenheid. Vroeger op verjaardagen zaten de gasten in een kringetje met een borreltje, advocaatje en een sigaar. Tegenwoordig bridgen ze." In totaal zijn er zeven clubs in Papendrecht, waardoor de accommodatie aan de Van der Palmstraat 12 vrijwel elke avond gevuld is. Tussen juni en september is er zomerstop, waardoor er op twee doordeweekse avonden gekaart kan worden.
De leeftijd van de leden is meestal 65 +. Om te voorkomen dat senioren die zich aan willen sluiten niet kunnen bridgen, worden er lessen gegeven. De lessen die gegeven worden, starten weer in oktober.

Van Grafhorst gaat ook regelmatig scholen langs, omdat het kaartspel ook een 'kwestie is van logisch denken en kansberekening'. ,,Als leerlingen al kunnen kaarten, dan start ik met het spel uitleggen. Zo niet, dan beginnen we met het kaartspel door te nemen. Wat is de waarde van de kaarten en de bijbehorende volgorde? Vervolgens oefenen we ze wat ze hebben geleerd."

Hoewel het enige tijd duurt voordat men bridgen echt goed beheerst, is het kaartspel in een notendop te omschrijven.

Van Grafhorst: ,,Het is een denkspel waarbij je speelt met een partner in een team van twee personen. In totaal zitten vier spelers aan een tafel. Per persoon krijg je dertien kaarten. Op de jokers na, doet het hele kaartspel mee. De waarde van de kaarten is hetzelfde als de volgorde. Je mag troeven, maar het hoeft niet. Als je partner de slag heeft, hoef je niet te troeven. Kleur bekennen moet altijd. Wanneer je per ongeluk verzaakt roep je een arbiter. Het andere belangrijke deel is het bieden vooraf. Ga je bieden? Wat wil je spelen? Welke kleur troef je? Enzovoorts."

Kubbe vult zijn collega aan: ,,Normaal gesproken worden er vier spellen per tafel gespeeld en zes ronden gemaakt. Het is heel sociaal. Er wordt naast het bridgen veel bij gepraat en doordat je elke keer met en/of tegen anderen speelt, heb je een grote groep mensen die lol heeft met elkaar, in de weekenden bij elkaar afspreekt en bridge reisjes maakt."

De bestuurders nodigen mensen uit die interesse hebben, om te komen kijken, les te volgen of mee te doen. Kubbe: ,,Bridgen is een leuk en interessant kaartspel voor iedereen. Begin vroeg met leren, dan kan je avonden spelen wanneer je het daar tijd voor vindt."

Meer berichten