Patricia de Graeve (links) en Jitte de Vries (rechts) tijdens de eerste Papendrechtse transactie via de Toogood Togo app
Patricia de Graeve (links) en Jitte de Vries (rechts) tijdens de eerste Papendrechtse transactie via de Toogood Togo app (Foto: Nanda van Heteren)

App tegen voedselverspilling

Door: Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – De Papendrechtse Patricia de Graeve en frontofficemanager Jitte de Vries van het Apollo Hotel in Papendrecht hebben hun handen in een geslagen en samen de app (applicatie voor de smartphone) Toogood Togo gelanceerd in het dorp. Deze is bedoeld om overgebleven voedsel voor een kleine prijs toch een goede bestemming te geven.

De Graeve: ,,Vanuit mijn werk in een financiële instelling is duurzaamheid een groot speerpunt, tijdens een overleg attendeerde een collega mij op de app. Ik was direct enthousiast en heb de app geïnstalleerd. In eerste instantie wilde ik erachter komen wat deze app dan precies inhoudt. Na wat rondneuzen in de app viel mij op dat er helemaal geen ondernemers in Papendrecht aangesloten waren en dit is wel mijn woonplaats.

Ik heb toen wel een keer iets gehaald in Dordrecht om het uit te proberen, maar iets uit de app ophalen en daar dan een aantal kilometers voor te moeten rijden is natuurlijk niet duurzaam. Daarbij wil ik benadrukken dat de bestelling echt goed was. De enige reden dat de duurzaamheid niet meer aan de orde was, was vanwege mijn brandstofverbruik."

Het was voor De Graeve nu een kwestie van zorgen dat de app in Papendrecht geïntroduceerd zou worden. ,,Zo gezegd zo gedaan en bij thuiskomst heb ik direct een aantal mails en Facebook Messengers verstuurd. Sommige gaven aan al op een andere wijze voedselverspilling tegen te gaan of dat zij naar de app zouden kijken. Vanuit het Apollo hotel kreeg ik van Jitte direct een hele leuke reactie, zij hadden zich net aangesloten bij de app en zouden 8 juli starten.

Daarop was mijn reactie dat ik heel graag de eerste klant wilde zijn en voor de promotie zou zorgen. Dus die maandag was ik in het Apollo Hotel en heb ik Jitte ontmoet. In de app kost een tasje met inhoud gemiddeld 4,99 euro. Dus dat bedrag heb ik toen ook betaald. Daarvoor kreeg ik een papieren tas met een zeer complete lunch voor twee personen. Wat ik ook belangrijk vind: de producten die daarin zaten, hoefden niet meteen die middag op. Ze waren niet over de houdbaarheidsdatum heen, roken en zagen er nog prima uit en we hebben er, zelfs met zijn drieën, heerlijk van gegeten."

De Papendrechtse hoopt 'dat meer ondernemers mee gaan doen'. ,,Met meerdere lokale ondernemers ben ik in contact geweest. Een aantal gaven aan dat zij ook met duurzaamheid aan de slag willen gaan, al doen of er serieus naar gaan kijken."

De moraal van het verhaal is De Graeve: ,,Zeg het voort, zoals mijn collega ook deed. Ik hoop dat vele bedrijven en personen meehelpen om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kunnen we samen zorgen voor een beter toekomst."

De Toogood Togo app is gratis te downloaden in de Android Playstore en de Apple Appstore voor elke smartphone.

Meer berichten