Er komt les in  innovatieve vakken als duurzame energie of bouwkundig onderhoud. (foto: Cees van Meerten / FotoExpressie)
Er komt les in innovatieve vakken als duurzame energie of bouwkundig onderhoud. (foto: Cees van Meerten / FotoExpressie) (Cees van Meerten FotoExpressie)

Subsidie voor Sterk Techniekonderwijs

Papendrecht - Met de subsidieregeling Sterk Techniekonderwijs investeert het kabinet de komende drie jaar 100 miljoen euro om het tekort aan technisch geschoold personeel terug te dringen en de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren.

In heel Nederland sloegen regionale vmbo-scholen, het bedrijfsleven, gemeenten, het mbo en basisonderwijs de handen ineen om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Er komt nu geld voor het uitvoeren van plannen in de Noordelijke Drechtsteden. Daarbij zijn betrokken: Loket, DevelsteinCollege, Griendencollege, CSG De Lage Waard, Walburg College en Willem de Zwijger College.

Van de 78 regio's die een plan hebben ingediend, ontvangen 45 regio's, waaronder Noordelijke Drechtsteden, in totaal ruim 231 miljoen euro. Dit komt neer op bijna 16.000 euro per leerling.

De activiteiten uit het regioplan zijn gericht op sterk technisch onderwijs in de regio. Van het interesseren en werven van jongeren voor de technische vmbo-profielen, het ontwikkelen van innovatief techniekonderwijs, de professionalisering van docenten tot het gebruikmaken van elkaars faciliteiten. Zo wordt er onder meer een gezamenlijk leerloopbaan-portaal ontwikkeld, wordt er geïnvesteerd in nieuwe apparatuur.

Verder wordt het curriculum uitgebreid met innovatieve vakken als duurzame energie of bouwkundig onderhoud die naadloos aansluiten op het mbo en bedrijfsleven..

Minister Slob (onderwijs): "De arbeidsmarkt staat te springen om goed geschoold technisch personeel. Daarom hebben vmbo-scholen, mbo's en het bedrijfsleven samen plannen gemaakt. De ambitie die daar uit spreekt is geweldig."

Het Willem de Zwijger College is erg enthousiast over het Sterk Techniek project. "Het biedt 'De Willem' de mogelijkheid om nog meer nieuwe technieken in huis te halen. Technieken die nu actueel zijn zoals CNC-, 3D-print-, en lasertechnieken. Maar ook de ontwikkeling van allerlei hybride energietechnieken. En andersom kunnen onze leerlingen ook juist meer uit huis om de nieuwste technieken uit te proberen in allerlei technische bedrijven."

Een van de docenten van De Willem: "Het project geeft ons zoveel meer mogelijkheden om onze leerlingen ook echt de laatste technologische ontwikkelingen mee te geven. En ook de docenten kunnen nu weer bijblijven. Zonder deze extra subsidie was dat niet mogelijk geweest."

"De toegekende subsidie is een enorme stimulering voor het techniekonderwijs", geeft André Visser, sectordirecteur vmbo/mavo van CSG De Lage Waard aan. "Hiermee kunnen we echt investeren in vernieuwingen van ons onderwijs. En daarmee investeren we in de ontwikkeling van onze leerlingen."

Meer berichten