Olympiër Sebastiaan Verschuren geeft een zwemclinic met borstcrawltips aan leden van ZV De Geul (foto: Nanda van Heteren)
Olympiër Sebastiaan Verschuren geeft een zwemclinic met borstcrawltips aan leden van ZV De Geul (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

ZV De Geul krijgt zwemclinic

Door: Nanda van Heteren

Olympiër Sebastiaan Verschuren

De Papendrechtse zwemvereniging ZV De Geul bestaat het seizoen 2018-2019 een halve eeuw. Als cadeau voor het vijftig jarig bestaan kreeg de club van de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond) een zwemclinic aangeboden van een topzwemmer. Sebastiaan Verschuren gaf dinsdag 2 juli twee trainingen met borstcrawltips in Sportcentrum Papendrecht aan de leden.

PAPENDRECHT – Hoewel Verschuren inmiddels zijn zwembroek aan de wilgen heeft gehangen, heeft hij zwemmijlen aan ervaring. Zo nam de honderd en tweehonderd meter vrijeslag specialist deel aan de Olympische Zomerspelen in 2012 in Londen (Groot-Brittannië) en in 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

De Geulers werden verdeeld in twee groepen. Tussen 18:00-19:00 uur was het de beurt aan zwemmers tussen de zes en twaalf jaar. Zij kregen oefeningen met betrekking tot stroomlijnen, onderwaterfase en start- en keerpunten oefenen. Een uur later was het de beurt aan de zwemmers van dertien jaar en ouder. Ook zij waren bezig met de techniek van de borstcrawl bij te schaven, maar dan voornamelijk gericht op de ademhaling en uitstrekken tijdens de slag.
Het doel van de zwemclinic was dat Geulers leerden om zich in hun borstcrawlslag lang te maken en meer rust te krijgen in de slag zelf, doordat ze vooruit glijden. Zwemmers kunnen ervaren dat zij continue moeten bewegen tijdens de slag. Verschuren leerde hen dat ze een stukje door het water kunnen glijden wanneer ze op een moment even stoppen met bewegen. Dat moment is wanneer de ene arm uitgestrekt voor hen ligt en de andere arm uitgestrekt achter is.

Loïs van Valen is een van de zwemsters die de zwemclinic heeft bijgewoond. Ze is zeer te spreken over de avond: ,,Ik vond het leuk. Sebastiaan legt de oefeningen goed uit. Als ik nu mijn arm tijdens de borstcrawl uitstrek, dan voel ik dat ik sneller ga." Ook Naomi Hardam vond het evenement 'heel leuk'. ,,Het was ook leerzaam. Zelf zwem ik nog niet zo heel lang, maar nu heb ik wel tips gekregen om beter te leren zwemmen." Joyce Hoornweg sluit zich hierbij aan: ,,We hebben dingen geleerd die we nog niet op reguliere trainingen gehad hadden. We deden nu veel langer over een onderwerp en dan merk je dat je in een uur best wel veel leert. Tijdens de training hadden we tussendoor ook genoeg rust waardoor we ons goed op alle oefeningen konden focussen."
Verschuren kijkt ook terug op een 'hartstikke leuke zwemclinic'. ,,Het is een leuke en mooie groep die zowel in leeftijd, als in zwemdiscipline verschillend is. Dat maakt zo'n avond leuk, omdat je de gulden middenweg zoekt."

Voor beginnende zwemmers heeft de Olympiër een gouden tip: ,,Het klinkt misschien heel suf, maar je moet vooral veel doen. De eerste stap is veel in het water liggen. Ook al is dat drie keer per week een kwartier, maar je verbeter snel wanneer je je comfortabel voelt in het water."

Meer berichten