Het bijenhotel op de Markt. (foto: pr)
Het bijenhotel op de Markt. (foto: pr)

Drie bijenhotels voor Papendrecht

Papendrecht - Wethouder Arno Janssen is verrast met de schenking van drie bijenhotels. Hotels, in de vorm van een flat, die nestgelegenheid gaan bieden aan solitaire bijen. Dit zijn bijen die niet, net zoals honingbijen, in kasten gehouden worden, maar in de vrije natuur leven en daar nestgelegenheid zoeken.

Stichting Educatiestal Bij de Heerlijkheid schenkt de drie hotels aan de gemeente Papendrecht. Het doel van de schenking is de gemeente te helpen met de uitvoering van het Bijenconvenant en in het blijven voldoen aan de erkenning Papendrecht Zoemt: Bijvriendelijke gemeente.

De stichting hoopt dat de gemeente dit initiatief toejuicht en zelf ook deze hotels gaat neerzetten op andere plaatsen in Papendrecht. Daarmee kan de gemeente laten zien dat ze er echt werk van wil maken om een bijvriendelijke gemeente te worden en te blijven. Ook in de voorbeeldfunctie naar andere partijen in de gemeente. Ook hoopt de stichting dat de gemeente haar verantwoordelijkheid zal nemen om een blijvend budget te reserveren voor de uitvoering van het bijenconvenant in het bijzonder en de biodiversiteit in algemene en brede zin.

De gemeente Papendrecht heeft natuurvriendelijk groenbeheer hoog op de agenda geplaatst en tot een speerpunt van het beleid gemaakt! De stichting hoopt dat het met de gemeente zal gaan als met de bijenkoningin in de korf. De koningin doet ogenschijnlijk niets…, ze wordt gevoerd met de lekkerste ingrediënten en gestimuleerd door het hele bijenvolk. Maar dan begint ze aan haar taak: eieren leggen. Zorgen voor het voortbestaan!
Hopelijk gaat de gemeente binnenkort ook eieren leggen in de vorm van:

Het structureel geld beschikbaar stellen voor de uitvoering van het bijenconvenant onder andere ten behoeve van educatie over bijen.

-Maatregelen nemen voor het aanbrengen van groenverbindingen voor verschillende dierensoorten met aansluiting op hoofdgroenstructuren.

-Mogelijkheden bieden voor het herstel van vogelpopulaties die onder druk staan, zoals zwaluwsoorten en mussen, door nest- en schuilgelegenheid te creëren.

-Het actief, via voorlichting en ondersteuning, tegengaan van het verstenen van tuinen.

-Het aanleggen van bloemperken en beplanting die van het vroege voorjaar tot het late najaar voor nectar en stuifmeel zorgen voor bijen door meer variatie van bomen en planten.

-Met de aanvaarding van de bijenhotels wordt alweer een stap gemaakt in de goede richting.

De bijenflats zijn ontwikkeld en geplaatst door Buginn. De flats hebben een lange levensduur, zijn vandalismebestendig en kunnen periodiek onderhouden worden.

Meer berichten