Opinie: zuiver water

Door Ina Florusse, Papendrecht

GenX, een veelgehoorde term. De meesten mensen weten wel dat het in verband staat met drinkwater. Maar wat is het nu eigenlijk?

Bij Chemours, voorheen Dupont, weet men het maar al te goed. Eerst gebruikte men een stof, genaamd PFOA (perfluoroctaanzuur), bij de productie van Teflon. U weet wel, de laag die uw pannetjes beschermen. Wat te doen met de afvalstoffen die dit proces met zich meebrengen? Ach, dat loosde Chemours gewoon in de rivier, illegale lozing dus. Wat niet weet, wat niet deert.

Jammer genoeg voor hen, bleef dit feit niet verborgen. Minister Cora van Nieuwenhuizen had dé oplossing: gewoon legaliseren, voortaan mag Chemours wel 2 kilo PFOA per jaar lozen in de Nieuwe Merwede, en weet je wat, doe ook maar 5 kilo GenX. Dit goedje is de opvolger van de PFOA, want deze afvalstof bleek bij onderzoek door de EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit) wel 15 keer schadelijker dan eerder aangenomen. En schadelijk in de zin van enorm kankerverwekkend.
Maar dankzij de coulante oplossing van de minister is dit terecht in opspraak geraakte bedrijf niet meer strafbaar. Overigens konden ze de eerder door de staat opgelegde enorme claims gewoon aftrekken van de belasting, geen centje pijn dus.

De site van het RIVM meldt dat GenX weinig schadelijk is voor waterorganismen, (deze wijsheid kwam van Chemours zelf, zij hadden hier onderzoek naar gedaan?) maar op diezelfde site lezen we dat niet berekend kan worden hoeveel GenX maximaal via vissen in de voedselketen terecht zou mogen komen, om geen schade toe te brengen aan de mens. Een verstandige minister zou dan toch het geoorloofde percentage dat geloosd mag worden in de rivier op 0 zetten?

Ondanks het feit dat er nu al diverse malen aan de bel is getrokken, en er ook protesten zijn aangetekend door zowel politiek als burgers, lijkt het er toch verdacht veel op dat iedereen weer overgaat tot de orde van de dag. De omliggende gemeenten stellen dat Oasen er alles aan heeft gedaan wat mogelijk is, het water dat bij de burgers uit de kraan komt, is prima. En zeker, Oasen plaatste UV filters, virussen en bacteriën worden onschadelijk gemaakt, maar níet er uitgehaald. En er wordt kalk toegevoegd om de waterleidingbuizen schoon te schrapen.

Maar is dat ook zo? Het water moet 10 kilometer in de waterleidingbuizen afleggen eer het in Papendrecht uit de kranen komt.

Op 9 mei zijn er vragen gesteld aan de gemeente. Het antwoord wat men kreeg?
'Vraag maar aan Oasen, de RIVM en de provincie'. "En dat terwijl de gemeente Papendrecht mede-eigenaar is van Oasen."

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (Echa) startte een procedure om GenX op een lijst te laten komen met zeer zorgwekkende stoffen. Maar procedures duren lang, en er zal heel wat water door de rivier, en kankerverwekkende stoffen door de keeltjes zijn gegoten, eer dat een feit is.

Onlangs vond een wetenschappelijk onafhankelijk onderzoek plaats naar de kwaliteit van het drinkwater in Sliedrecht, Alblasserdam en Papendrecht, in het Chemisch Toxologisch. Laboratorium, door hoogleraar milieuchemie Jacob de Boer, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Hieruit blijkt het drinkwater in Papendrecht, (Kinderdijk en Alblasserdam behoren hier ook bij) zelfs de meeste reststoffen te bevatten, waaronder dus het enorm schadelijke GenX. Deze stof is bekend, maar wie weet wat er nog meer in het water zit? Denk hierbij aan onwenselijke stoffen, zoals restanten van medicijnen, pesticiden, hormonen, zware metalen, anorganische mineralen en nano-plastics.

Even wat getallen:
De reststofwaarde van H2O is 0 PPM (parts per million)
De grootste rivier in Noorwegen, de Otra heeft een reststofwaarde van 3.
Een flesje Spa water? 30.
Bar-le-Duc 160
En het drinkwater in Papendrecht, Kinderdijk en ALblasserdam? Ruim 300!

Boudewijn de Groot zong: 'Minister President, slaap zacht'. Wordt deze tekst nu veranderd in 'Burger, slaap zacht'?

Want ieder gaat weer over tot de orde van de dag, en zet vrolijk de kraan open.
Iedereen?
Nee, gelukkig niet iedereen.


Wouter Timmer, directeur van Kantoorvakhandel Officious in de Schooldwarsstraat is één van de werkgevers die besloten heeft om zijn werknemers niet meer bloot te stellen aan de schadelijke stoffen die uit de waterleiding komen. "Mijn werknemers moeten zuiver water kunnen drinken." Net als heel wat particuliere huishoudens, en veel eerder al topatleet Roy Hoornweg, liet hij een zogenaamde 'Zuiver waterkraan' plaatsen, naast de gewone waterkraan. Natuurlijk hoeft alleen het drinkwater gezuiverd te worden, en dat is mogelijk met omgekeerde osmose, een systeem om water te zuiveren. Gewoon vanuit je keukenkastje.

Amerikaanse onderzoeken wezen namelijk uit dat omgekeerde osmose de beste manier is om schadelijke stoffen uit het drinkwater te halen.

"Het zou toch eigenlijk zo moeten zijn dat elk huishouden hier de beschikking over krijgt" vindt Cees Florusse, die het gesprek op de achtergrond aanhoorde "Tesla rijders krijgen toch ook subsidie? Waarom zij wel en waarom niet op iets wat men echt nodig heeft?"

Mocht het ooit zover komen, zal de burger tot die tijd helaas zelf nog eens extra in de buidel moeten tasten, om gezuiverd water te drinken, zonder de angst dat er kankerverwekkende stoffen in zitten.
"Het is even een aanschaf, maar de smaak van het water en zeker ook onze gezondheid zouden het toch waard moeten zijn, om een dergelijke investering te doen. Alhoewel het uiteindelijk neerkomt op enkele dubbeltjes per dag. Daarnaast zou het niet zo mogen zijn, dat men afziet van het plaatsen van een zuiver waterkraan vanwege de kosten" vindt Karel Thieme, de man die er al jaren voor gaat om elk huishouden zuiver water te kunnen laten tappen. "Als financiën de reden zijn, neem dan alsjeblieft contact met mij op. Daar moet uit te komen zijn."

Als er mensen zijn die twijfelen, dan wil Karel langskomen met een mini aqua peak, die 1 liter per uur zuivert. "Om het uit te proberen. Alleen al voor de smaak, want water, koffie en thee smaken zoveel beter met water uit een Zuiver Water Kraan, maar zeker ook voor de gezondheid. "Als blijkt dat bloemen in zuiver water veel langer meegaan, dan zou dat toch al genoeg moeten zeggen?"

Karel besluit met de woorden: "Mijn levenstaak is vervuld, zodra de waterleidingbedrijven een Zuiver Water kraan gaan aanbieden. Net als de slimme meter van de energiebedrijven, zou nu de vraag moeten zijn: "Heb jij nog geen Zuiver Water Kraan?" .

Verdere informatie en het analyse certificaat is terug te lezen op de site www.echtzuiverwater.nl (onder het kopje drinkwater onderzoeksrapport), en/of is welkom op de Zuiver Water Bewustwording Avond, die op maandagavond 24 juni gehouden zal worden in de ConceptStore aan de Brederodelaan 48 (W.C. De Meent).

Meer berichten