Hans, Annelies en Jaap: 'Dit is voor ons meer dan een beginnetje om in Papendrecht iets moois neer te zetten.' (foto: Yvonne Vogel)
Hans, Annelies en Jaap: 'Dit is voor ons meer dan een beginnetje om in Papendrecht iets moois neer te zetten.' (foto: Yvonne Vogel) (Foto: )

Hospice De Cirkel ontvangt 180.000 euro

door Yvonne Vogel

Papendrecht -  Dat Team 293 Steamwork niet van half werk houdt, was al even bekend. Al 8 jaar wordt op allerlei mogelijke manieren flink wat geld ingezameld voor Stichting Roparun. De deelnemers aan de estafetteloop haalden bij de meest recente editie 38.000 euro op. Stichting Roparun kiest vervolgens de goede doelen voor het verdelen van de opbrengst van álle deelnemende teams. Team 293 Steamwork attendeerde het bestuur op hospice De Cirkel. En daardoor ontvingen zij onlangs een cheque van liefst 180.000 euro.

Jaap de Jager en Hans Emmen lazen vorig jaar over hospice De Cirkel, een plaatsvervangend thuis waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. Er is al een locatie in Hendrik-Ido-Ambacht, maar er bleek ook behoefte aan een hospice in de westelijke Alblasserwaard. In de Papendrechtse wijk Oostpolder werd een geschikt stuk grond gevonden. De gemeente Papendrecht is bezig met de omgevingsvergunning, en dan is er de hoop om in de tweede helft van dit jaar te beginnen met de bouw. Om uiteindelijk in 2020 de deuren te openen.

"Daar is als maatschappelijke organisatie uiteraard veel geld voor nodig. Dus toen ik een mail kreeg van Jaap en Hans, is er snel een afspraak ingepland," vertelt Annelies de Back. Zij is bestuurslid bij hospice De Cirkel. Hans: "De vraag 'Wat komen jullie brengen?' stond bij De Cirkel niet centraal. Het begon allemaal met oprechte interesse en elkaar leren kennen. Dat leverde zo'n goed gevoel op, dat we direct wisten: wij gaan bij de Stichting Roparun een aanvraag doen om een deel van de opbrengst aan De Cirkel te schenken. Er kwam vervolgens een flinke lobby op gang."

Met succes, want net voor de start van de Roparun werd het goede nieuws bekend. Jaap: "We wisten het voor De Cirkel nog eventjes onder de pet te houden, zodat we de boodschap tijdens het uitzwaaimoment richting Parijs konden verkondigen."

Een grote verrassing voor Annelies en haar collega-bestuurslid Armand Tournois. "Toen we het vertelden aan de rest van het bestuur, werd het eerst even heel stil. Nadat het indaalde, was de blijdschap enorm. Dit is voor ons meer dan een beginnetje om in Papendrecht iets moois neer te zetten. Het geld is bestemd voor de inrichting van zes bewonerskamers. Per kamer ben je daar al snel 30.000 euro aan kwijt. Een hoog-laag bed, keukentje, sta-op stoel, badkamer, televisie, verschillende zitjes en ga zo maar door. Het gaat om een speciale inrichting, en die haal je niet bij de gemiddelde woonwinkel of bouwmarkt. Het prijskaartje daarvan is hoger. Dus de donatie kunnen wij heel goed gebruiken."

Hans: "Voor ons team is het extra mooi dat het geld zo lokaal en concreet zal worden besteed. Dat komt de betrokkenheid en spirit ten goede. Gaan we over twee jaar een testloop doen? Dan zou het nieuwe hospice voor de Alblasserwaard een mooi startpunt kunnen zijn. We denken allemaal te weten wat kanker is en doet, maar in gesprekken met mensen die in hun laatste levensfase zitten wordt het toch allemaal nog een stuk aangrijpender."

Meer berichten