Debra de Lange met schaafwonden in haar nek van haar eerste zeezwemtochttraining (foto: Nanda van Heteren)
Debra de Lange met schaafwonden in haar nek van haar eerste zeezwemtochttraining (foto: Nanda van Heteren)

Debra de Lange: trainen tot de blaren erop zitten

Door: Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – De 16-jarige Papendrechtse Debra de Lange heeft eerste zeezwemtraining achter de rug en heeft daar nu nog 'plezier' van. De zwemster heeft meerdere schaafwonden van haar wetsuit in haar nek. ,,De eerste paar dagen deed het heel veel pijn, maar het is voor het goede doel."

In het kader van een nieuw sportief doel, heeft Debra zich ingeschreven voor de monsterzwemtocht Den Helder en Texel, een stuk van ongeveer vier kilometer. Op zaterdag 11 augustus gaat Debra daadwerkelijk de zee. Hiermee hoopt zij Spieren voor Spieren 1.500 euro te kunnen geven.

Debra zei eerder: ,,Deze organisatie zet zich in voor kinderen met een spierziekte. Met dit geld doen zij onderzoek, behandelen en zorgen zij voor kinderen met dus een spierziekte. Ook organiseren zij mooie evenementen voor de kinderen en hun families."

Hoewel Debra zeven keer per week traint in Sportcentrum Papendrecht bij de Papendrechtse zwemvereniging De Geul, is dit toch een andere sportieve uitdaging.

"Het zwemmen is anders vanwege het zoute water, de kwallen en zeewier. Dat is heel erg wennen. Qua golven en afstand is het ook anders. In het zwembad neem je tussen de afstanden door wat meer rust en zwem je minder afstanden achter elkaar. Ook is het een hele andere beweging als er ineens een golf op je af komt. Dan ga je als het ware automatisch mee met de golf, maar je slag wordt wel afgekapt. Dan steek je in een keer je hand in de lucht in plaats van in het water, omdat de golf met water weg is."

Een ander groot verschil met het binnenbad is het verplicht zwemmen met een wetsuit over je badpak en een safeswimmer, een soort zwemboei om je middel zodat je gezien wordt.

"Van de safeswimmer heb ik geen last, die voel je helemaal niet. Van een wetsuit zou je ook alleen profijt moet hebben. Deze houdt je lijf warmer, beschermt tegen kwallen en je hebt meer drijfvermogen. Natuurlijk is het wel zwaarder bij je schouders, maar dit moet te doen zijn. Door veel zwemmers werd gezegd dat je de randen van je wetsuit en je lijf moest insmeren met vaseline. Anders krijg je schuurplekken. De vaseline was ik vergeten en zo kwam ik met vier schaafwonden uit het water." Inmiddels gaat het herstel goed. ,,Nu heb ik er niet meer zo heel veel last van. Mensen vragen wel wat de plekken in mijn nek zijn, maar ik kan gewoon trainen."

De trainingen van Debra vinden nu ook deels plaats aan het strand. ,,Naast mijn trainingen in het binnenbad, ga ik ook meer buiten zwemmen. Ondanks de schuurplekken, heb ik er nog steeds heel veel zin in!"

Momenteel heeft Debra 1.200 euro, haar streefbedrag ligt driehonderd euro hoger. Zij is nog op zoek naar mensen die haar willen sponsoren. Dat kan via: denheldertexel.nl/held/debra-de-lange.

Meer berichten