Faustine Mussig (l) en Esmée Roodenburg (r) hebben hun middelbare schooldiploma 'in the pocket' (foto: Nanda van Heteren)
Faustine Mussig (l) en Esmée Roodenburg (r) hebben hun middelbare schooldiploma 'in the pocket' (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Esmée en Faustine geslaagd

Door: Nanda van Heteren

Op naar een lange zomer

Zowel de Papendrechtse Faustine Mussig (16) die eindexamen vmbo-tl aan het Griendencollege in Sliedrecht heeft gedaan als atheneumscholiere Esmée Roodenburg (18) van de openbare scholengemeenschap het Willem de Zwijger College in Papendrecht zijn geslaagd voor hun eindexamen van het voortgezet onderwijs. Met hun middelbare schooldiploma op zak, kan hun zomervakantie beginnen.

PAPENDRECHT – In de periode tussen 9 en 24 mei stond voor eindexamenkandidaten van het voortgezet onderwijs hun centraal schriftelijk eindexamen op het programma. Gedurende de bovenbouw van vmbo-, havo- of vwo-opleiding krijgen leerlingen verschillende (soorten) toetsen die samen het schoolexamen vormen. Deze telt vijftig procent mee voor het eindcijfer. De andere helft hiervan wordt dus tijdens de eindexamen behaald.
Nadat de examenzitting is afgerond, mogen kandidaten hun antwoorden, die zij tijdens het examen op een kladblaadje hebben kunnen schrijven, meenemen. Zo kunnen zij na afloop hun antwoorden controleren met het correctievoorschrift. Een cijfer kan nog niet vast gesteld worden, dat hangt van de N-term af. Dit is een cijfer tussen de 0 en de 2 die leerlingen bovenop hun behaalde cijfer krijgen, zo kunnen examens door de jaren heen zo eerlijk mogelijk met elkaar vergeleken en beoordeeld worden. Het gaat er daarbij om dat het niveau goed is, de vragen goed zijn en er niet teveel klachten zijn na dit examen.
Afgelopen woensdag is die N-term bekend gemaakt en konden middelbare scholen ook meedelen welke leerlingen er geslaagd zijn, gezakt of nog niet geslaagd. In het laatste geval kunnen eindexamenkandidaten nog één herkansing doen om alsnog dat felbegeerde papiertje in bezit te krijgen.

Faustine deed eindexamen in de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie. Eerder gaf zij aan 'te denken wel geslaagd te zijn'. ,,Ik ben echt superblij dat ik geslaagd ben!"
Vanaf september is Faustine te vinden op de mbo laborantenopleiding. ,,Heel lang heb ik gedacht om iets in de zorg te gaan doen. Toen ben ik op mbo scholen gaan kijken en daarna ook bij het werk wat mijn opa heeft gedaan. Daar ben ik op slag verliefd geworden op dit werk. Ook ben ik bij mijn vader op het laboratorium stage wezen lopen en toen wilde ik alleen maar meer."
Esmée deed eindexamen in de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Duits en Frans. Eerder gaf zij aan dat de examens 'meevielen en ze wel dacht geslaagd te zijn, maar niet met superhoge cijfers'. ,,Ook ik ben er heel erg blij mee dat ik geslaagd ben en klaar voor weer iets nieuws na de vakantie." Vanaf september is Esmée te vinden in de collegebanken van de universitaire opleiding Klinische technologie, waar zij als 73e van de honderd aankomende studenten ingeloot is. ,,Dat is te vergelijken met technische geneeskunde. Deze opleiding slaat een brug tussen de geneeskunde en de technologie die daarachter zit. Het combineert beide werelden."

Meer berichten