(foto: Dick Groenendijk)
(foto: Dick Groenendijk) (Foto: )

Morgensterkerk-leden tonen acteertalent Musical Mozes

door Ina Florusse

Papendrecht - Afgelopen week kwam het Bijbelverhaal van Mozes tot leven. De Papendrechtse regisseur Yara van Engelen wist in een jaar tijd zo'n vijftig leden uit Gereformeerde kerk 'De Morgenster' zodanig acteertalent bij te brengen, dat het publiek met enig inbeeldingsvermogen zo het Hebreeuwse volk in de woestijn zag rondsjokken, nadat ze door God bevrijd waren uit de slavernij in Egypte.

De reis naar het Beloofde Land, bleek geen gemakkelijke weg, zolang het volk niet zag op de zegeningen die de levende God hen gaf, maar constant gericht bleef op datgene wat ze niet hadden. Ze kozen een gouden kalf als god, maar die kon hen niets bieden.

Regisseur Yara is nog maar een jaar geleden afgestudeerd aan de Paul van Vliet academie. Ze wist de eeuwenoude gebeurtenis heel beeldend te bewerken, doorspekt met de nodige humor en Bijbelse waarheden. Moeder Jochebed, die baby Mozes in een biezen mandje had gelegd , bleek hiermee een hoger plan te dienen. Eenmaal volwassen vluchtte Mozes noodgedwongen naar de woestijn, had daar een ontmoeting met God, en kreeg de opdracht Gods volk naar het Beloofde Land te leiden.

Eer Farao hen liet gaan, moesten de Egyptenaren heel wat rampen doorstaan, welke Yara's broer op sublieme wijze op het grote scherm toonde: water dat in bloed veranderde, kikkers, muggen, sprinkhanen, de pest en absolute duisternis, het kwam allemaal voorbij.

Langzamerhand zag het publiek Mozes, gespeeld door Ferdy van den Bos, groeien in zijn leiderscapaciteiten. Hij gehoorzaamde God en leidde Zijn volk naar het Beloofde Land. Daar Farao steeds keuzes maakten die tot de dood leidden, kozen ook een aantal Egyptenaren, verbeeld door prinses Marith voor het leven, reisden mee met het volk van God en ontdekten: 'als je eenmaal Egypte hebt verlaten, kan je niet meer terug'. Helaas wist men niet met hun vrijheid om te gaan, ondanks het feit dat God voorzag in hun noden, maakten ze steeds verkeerde keuzes: ontevredenheid, ruzies, roddels, en dat kwam hen duur te staan. Terwijl Mozes op de berg Sinaï leefregels van God kreeg aangereikt, besloot het volk dat ze een zichtbare god wilden. Maar al snel kwam men tot de conclusie: "We waren verblind, dat gouden kalf kan niets."

Deze musical werd, behalve door het koor en Combo van Les Chantres onder leiding van Gerben Lodder, ondersteund door popliedjes zoals Africa van Toto en Wonderwall van Oasis, waarvan de teksten heel goed aansloten.

Een jaar lang bezig zijn met het verhaal van Mozes leverde de musicalsterren veel op: verbondenheid met elkaar, de les: leer vertrouwen op God, dan zullen er wonderen gebeuren, twee avonden spelen in een praktisch uitverkocht theater de Willem, en een daverend applaus met een staande ovatie.

Meer berichten