Muziekvereniging Excelsior is klaar voor de Hollandse avond (foto: Nanda van Heteren)
Muziekvereniging Excelsior is klaar voor de Hollandse avond (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Hollands feest in theater De Willem

Door: Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – Muziekvereniging Excelsior Papendrecht staat zaterdag 15 juni in Theater De Willem. Zij geven een concert in samenwerking met zangeres Sieneke, musicalster Roman van der Werff, Chris Grem (zanger van Het Groot Niet Te Vermijden) en Trio Naar De Haaien. Concertmeester Alex Romijn, Van der Werff en Grem geven uitleg.

Het initiatief is ontstaan vanuit Excelsior. Romijn: ,,Een vrijwilliger van de vereniging vroeg of wij een Hollandse avond konden houden. Onze dirigent Ruud Welle was het daarmee eens. Het idee was toen een leuk buitenevenement, maar dat is lastig te organiseren qua weer en geluid. Zo zijn we bij Theater De Willem uitgekomen. Bouwstoffenhandel De Rivierendriesprong Papendrecht heeft dit idee toen gesponsord. De zoon van de eigenaar is een grote fan van Sieneke. Daarom hebben we haar uitgenodigd. Een lid van de concertcommissie kwam met het idee van Trio Naar De Haaien. Zowel met Roman als met Chris hebben wij twee keer eerder opgetreden, dat was absoluut voor herhaling vatbaar."

Voor Grem geldt hetzelfde: ,,De keren dat ik met dit orkest heb opgetreden, vond ik het zo goed en gezellig. Daardoor kon ik überhaupt moeilijk nee zeggen, maar zo'n Hollandse avond is ook echt leuk. De smartlappen van André Hazes senior komen bijvoorbeeld voorbij. Echt mijn guilty pleasure. Dat is met een orkest achter je heel anders om te zingen dan met een vijf koppige band."

Van der Werff vult hem aan: ,,Dirigent Ruud Welle is een hele bevlogen man die de touwtjes strak in handen heeft waardoor er een strak orkest staat. Na de twee eerdere keren ben ik een soort van blijven hangen, je hoort er gewoon bij."

De Nederpop komt in een notendop voorbij. Van Volumia tot De Dijk en van BLØF tot Frans Duits. Ook wordt er een medley gedaan met nummers van de jaren zestig tot en met vandaag de dag. Grem: ,,Hoewel André altijd leuk is om te zingen, kijk ik het meeste uit naar Frans Duits. Aanvankelijk had ik daar helemaal geen zin in, dan heb je een oordeel. Bijna elke muziek die goed is en kwaliteit heeft, is leuk om te zingen. Nu ik dat bij Frans Duits heb ontdekt, heb ik daar ook echt zin in. Dit werkt overigens niet alleen met deze muziek zo, maar in het algemeen met muziek dat je nog niet kent." Van der Werff begrijpt zijn collega helemaal: ,,Het onbekende is altijd spannend. Het liedje Dansen op de vulkaan van De Dijk kende ik wel, maar daar had ik nooit wat mee. Nu ik in de tekst ben gedoken, is het iets voor mij gaan betekenen en kan ik dit nummer ook overbrengen."


Romijn geeft aan dat ook het orkest uitkijkt naar de avond. ,,Nu het programma vorm krijgt en de zang erbij komt, gaat het echt leven. Dat is wel gaaf."

De kaartverkoop gaat via theaterdewillem.nl

Meer berichten