De enige echte 'Nelkenkönigin'  uit Blomberg. (foto: pr)
De enige echte 'Nelkenkönigin'  uit Blomberg. (foto: pr) (Foto: )

Uitwisseling met Blomberg: de tulp ontving de anjer

Door Herman Ferdinandusse

Papendrecht - Al vanaf 1977 vinden jaarlijks uitwisselingen plaats tussen beide gemeenten. En wie een keer mee is geweest en dit heeft meegemaakt, maakt vrienden voor het leven!

Het duurde dan ook enige tijd voordat op 14 mei de begroeting buiten en binnen achter de rug was en men aan de koffie met "Kuchen" kon beginnen. Gastheer burgemeester Moerkerke mengde zich onder de gasten en liet zich uitvoerig bijpraten.

En… er was een grote verrassing: onder de gasten bevond zich de enige en echte 'Nelkenkönigin' uit Blomberg, want Blomberg is dè Nelkenstadt: dè Anjerstad.

Er was een fraai programma door de werkgroep opgesteld en het buitengewoon fraaie weer maakte het alleen nog maar plezieriger. Woensdag was er een bijna dagvullend programma bij Damen Holding Shipyard in Gorinchem. Hier werden we ontvangen met koffie en vond er voor en na de lunch een presentatie plaats van dit innovatieve bedrijf op een toplocatie aan de Merwede. Damen gaf daarmee een mooi visitekaartje af. Via een fraaie route door 'onze' Alblasserwaard keerden we terug naar de diverse gastgezinnen.

Natuurlijk moest er ook tijd ingeruimd worden om te kunnen winkelen: uiteraard in Papendrecht; daarvoor was alle gelegenheid op donderdagmorgen.

Een bezoek aan Miniworld in Rotterdam was eveneens een belevenis, zowel voor de Papendrechters als de Blombergers. Op de heen- en terugweg kreeg men tevens een goede indruk van het 'Manhattan aan de Maas'.

Kenmerk van deze uitwisselingen is, dat men bij elkaar wordt ondergebracht: het is dus meer dan B&B!: de avonden vult men op eigen manier zelf in.

Uitzondering is altijd de laatste avond: de donderdagavond werd doorgebracht op de locatie van de NVWA (Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard) aan de Matenaweg.
Het was een avond in Tiroler sfeer: spijs en drank èn muziek, verzorgd door onze eigen PapendörferMusikanten.

De Nelkenkönigin – gestoken in fraaie kledij - deelde herinneringen uit. Blomberg Marketing weet wat dat betreft wat ze moet doen!

De Papendrechters gaven alle aanwezigen een attentie: een miniboeketje van een tulp en een anjer als teken van verbroedering en vriendschap.

Het was laat geworden en op menig logeeradres was de laatste nacht maar kort.

Vrijdagmorgen zwaaiden de Vrienden van Blomberg de Blombergse vrienden uit met de nadrukkelijke afspraak: 'Tot ziens volgend jaar mei', maar dan uiteraard weer in Blomberg.

Meer berichten