Schrijver Rob Vente met zijn boekenserie.(foto: Nanda van Heteren)
Schrijver Rob Vente met zijn boekenserie.(foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Dertiende boek schrijver Rob Vente: Moord in de Koopgoot

Door: Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – Er is weer een nieuwe detective met rechercheur Fred Groen verschenen. Het dertiende deel, uit een reeks die ook los van elkaar te lezen valt, is getiteld 'Moord in de Koopgoot'. Schrijver Rob Vente uit Papendrecht, met wortels in Rotterdam, is verantwoordelijk voor deze veelgelezen thrillers die zich afspelen in de Maasstad.

Op de achterflap van het boek staat waar zijn nieuwste boek over gaat. Dit is de eerste alinea van die achterflap: 'Rechercheur Fred Groen moet aanvankelijk geen moord oplossen, maar dient er eentje te verijdelen. Een gerespecteerde notaris in ruste, een ogenschijnlijk saaie, bedaarde vijftiger, gaat volledig door het lint, als zijn veel jongere frivole vrouw hem na elf maanden huwelijk plotseling verlaat en voor een niet al te goed bekend staande ober kiest. Prompt dreigt de bedrogen echtgenoot zijn overspelige wederhelft en de louche kelner om zeep te brengen. Fred Groen dient de gefrustreerde notaris op andere gedachten te brengen, maar slaagt daar niet in.'

De auteur is bekend geworden door zijn werk in de sportjournalistiek en kwam daardoor in Papendrecht te wonen. ,,In die tijd was er woningnood en ik had een huis nodig. Ik was goed bevriend met een destijds bekende official van de KNVB, Dirk Nijs, een grote statige Rotterdammer. Ik legde hem mijn woningprobleem voor en hij belde meteen naar de toenmalige burgemeester Keijzer van Papendrecht. 'Luister eens, heer De Keijzer, een aardig gozertje, hij is journalist maar verder heb je geen last van hem, zoekt een huis. Heb jij iets voor hem?" Nog diezelfde middag kon de journalist van het Rotterdamsch Nieuwsblad de sleutel ophalen van een flat in de Staringlaan.

,,Inmiddels woon ik in een ander huis, maar zou voor geen goud uit Papendrecht weg willen", vervolgt Vente. ,,Je kunt hier heerlijk lunchen en tegelijk over de rivier uitkijken, gezellig winkelen in de Papendrechtse koopgoot en er zijn vriendelijke mensen. Het leukste is dat het een stad is geworden, maar zijn dorpse tintje heeft behouden, doordat iedereen elkaar bijvoorbeeld groet op straat."

In het 'rustige dorp' komt Vente tijdens het schrijven overigens niet altijd tot rust. ,,Ik slaap zelfs nachten slecht, omdat je een origineel plot voor het verhaal dient te verzinnen, moet bepalen wie die moord heeft gepleegd, maar vooral ook hoe de rechercheur daarachter komt. Ook moet ik dan nog bekenden van de vermoorde man opvoeren, die het niet hebben gedaan, maar de lezer wel op een verkeerd spoor kunnen zetten. Al met al een boeiend proces waar je met plezier maar intensief mee bezig bent. En best wel stressvol voor mij. Slecht slapen dus en teveel roken."

Het boek is onder andere te koop via robvente.nl .

Meer berichten