Rivas vaccineert jongeren tegen meningokokken

Regio – Er is sinds 2015 een toename van het aantal mensen dat ziek wordt van meningokokkentype W. De kans om meningokokken type W op te lopen is klein. Om verdere toename te voorkomen, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een extra vaccinatie ingevoerd. Jongeren worden in mei en juni opgeroepen om zich te laten vaccineren.

Meningokokkenziekte is de verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Het is een besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen makkelijk kan verspreiden. Deze bacterie kan ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Dit zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven klachten aan kunt overhouden. Je kunt er zelfs dood aan gaan.

RIVM is gestart met een vaccinatie om jongeren te beschermen tegen de typen A, C, W en Y van meningokokken. Met deze prik kan besmetting voorkomen worden. Door een grote groep te vaccineren, komt een ziekte minder voor en wordt iedereen beschermd. Rivas Zorggroep verzorgt in mei en juni deze vaccinaties.

Jongeren geboren in 2003 of in 2005 ontvangen een oproep van RIVM om zich in mei of juni te laten vaccineren. Jongeren geboren in 2001, 2002 of in 2004 hebben zich eerder kunnen laten vaccineren. Jongeren die aan deze oproep geen gehoor hebben gegeven, kunnen dit alsnog doen.

Zie www.rivas.nl/vaccinaties

Meer berichten