Het pijlsnelle partyspel 30 Seconds van uitgever 999Games. Doel van het spel is de vijf begrippen, die de ander omschrijft, zo snel mogelijk te raden (foto: Nanda van Heteren)
Het pijlsnelle partyspel 30 Seconds van uitgever 999Games. Doel van het spel is de vijf begrippen, die de ander omschrijft, zo snel mogelijk te raden (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Open Kampioenschap 30 Seconds

Door: Nanda van Heteren

11 mei in Dordrecht

Hoek van Holland, Monopoly en Dick Bruna, allemaal begrippen op de kaartjes van het 'pijlsnelle partyspel' 30 Seconds van uitgever 999Games. In Grandcafé Boekmans aan het Dudokplein 210 zal het zaterdag niet anders klinken tijdens het eerste Open Dordtse Kampioenschap 30 Seconds. De organisatie ligt in handen van Jeroen Citroen Events.

REGIO – Op de website van online encyclopedie Wikipedia staat dat 30 Seconds een Zuid-Afrikaans snel ontwikkeld algemeen kennisspel is. Het spel dat ongeveer een half uur duurt, is bedoeld voor minimaal drie personen vanaf twaalf jaar. Er wordt gespeeld in teams van twee tot zestien mensen. 'De ene speler moet een woord uit de verklaring van hun teamgenoot raden, net als Charades, met als doel zoveel mogelijk antwoorden binnen 30 seconden te raden.'

Uitleg

Per kaartje staan vijf begrippen één speler voor de rest van zijn/haar team moet omschrijven, zonder namen te noemen of klinkt als tactieken te gebruiken. Na die halve minuut zijn de geraden begrippen de punten. Zoveel vakjes mag het team op het bord vooruit, verminderd met het 0, 1 of 2, dat het team vooraf met een dobbelsteen heeft gegooid. Het team dat als eerst bij de finish is, wint.


Op de onderkant van de doos staat: '30 Seconds, het uitdagende spel waarbij je snel moet denken en net zo snel moet praten, garandeert uren speelplezier met jouw familie en vrienden. Het wordt zeker supergezellig!' Het spel draait vooral om interactie, kennis en geluk.
Dat 30 Seconds populair is, bewijzen de cijfers. Zo was dit het best verkopende bordspel bij 999Games in onder andere 2015, 2016 en 2017. Van het raadspel zijn meerdere versies te verkrijgen. Naast dat de 'klassieke versie' telkens vernieuwd wordt in begrippen, is er ook een uitbreiding, everday life, junior en Vlaamse editie te koop.

Evenement

De 35-jarige organisator Jeroen Soeteman van Jeroen Citroen Events, houdt dit evenement al in 21 gemeenten, zo onder meer het mega-kampioenschap op 17 juni in Rotterdam. Voor het eerst wordt ook Dordrecht aangedaan. De organisatie geeft aan dat het spel 'immens populair is bij alle lagen van de bevolking en er veel aanmeldingen van teams tussen de twee en vier personen zijn'.

Jeroen Citroen Events roept iedereen die kans wil maken op de titel Dordts Kampioen 30 Seconds op om zich in te schrijven. Naast eeuwige roem, maken deelnemers ook kans op prijzen, waaronder de hoofdprijs, een weekendje weg met het team. Ook mensen wel van gezelligheid houden, maar niet heel goed in het spel zijn, 'moeten zich zeker aanmelden'.

Aanmelden kan via jeroencitroen.nl/aanmelden of via de Facebookpagina van Jeroen Citroen Events, facebook.com/jeroencitroenevent. Inschrijven kost vijf euro per persoon.

Meer berichten