Fred Valster, examendocent Natuurkunde op het Willem de Zwijger College in Papendrecht geeft examentips (foto: Nanda van Heteren)
Fred Valster, examendocent Natuurkunde op het Willem de Zwijger College in Papendrecht geeft examentips (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Examendocent geeft tips

Door: Nanda van Heteren

'Oefenen, oefenen, oefenen'

Sinds september 2000 is Fred Valster docent Natuurkunde op het Willem de Zwijger College in Papendrecht. ,,Ik heb zeker zeventien jaar van deze tijd examenklassen gehad. De laatste jaren voornamelijk vwo." De docent geeft algemene tips hoe eindexamenkandidaten hun laatste toetsen op de middelbare school kunnen aanpakken, die vandaag beginnen.

Het leukst van eindexamenklassen vindt Valster dat 'ze aan je lippen hangen'.

,,Ze willen alles weten van je vak, leerlingen ondersteunen bij dat het allemaal goed komt en voor hen is het ook heel spannend. Om hen in goede banen te leiden in combinatie met de band die je al die jaren hebt opgebouwd, dat is leuk om samen tot een eindresultaat te komen."

Tip 1
De belangrijkste tip is in de ogen van de Natuurkunde docent oefenen, oefenen, oefenen. ,,Maak oude examens van de afgelopen jaren, zodat je went aan de vraagstelling. Kijk ook goed naar het antwoordmodel. Waar word je op beoordeeld? Hoe zijn de punten verdeeld? Dat je antwoord stapsgewijs is opgebouwd en staat het uiteindelijke antwoord erin. Zo wen je aan het niveau van de opgaven, meer dan dat je 'gewoon' de stof leert. Mijn advies is dus altijd aan leerlingen om leren te beginnen met het maken van opgaven. Loop je vast? Ga dan je theorie bekijken hoe deze in elkaar zit en bekijk hoe je dat vorm kan geven in de opgaven."

Tip 2
Een ander punt van aandacht is tijdbewaking. ,,Let goed op je tijd tijdens je examens. Drie klokuren lijken heel lang, maar die tijd is zo voorbij wanneer je hard aan het werk bent met de opgaven. Het is dus heel handig om per klokuur een indeling te maken van welke opgaven je gaat maken en reflecteer ook na een uur. Vaak zitten er aan het einde van het examen wat opgaven die zonde zijn wanneer je die, door tijdnood, niet hebt kunnen maken. Ook het afnemen van de concentratie speelt hierin een rol. Lees van tevoren de opgaven door.

Zie je een opgave niet zitten? Sla deze even over, je hoéft je examen niet op volgorde te maken! En zorg dat je aan het einde een kwartiertje over hebt om je antwoorden na te lezen, kijk hierbij naar de nauwkeurigheid en volledigheid, maar ook bijvoorbeeld naar eenheden.

Let trouwens ook even op de puntenverdeling. Een vijfpuntsvraag heeft meer antwoord nodig dan die van één. Op cito.nl is al terug te vinden uit hoeveel opgaven je examen bestaat en hoe die punten verdeeld zijn."

Tip 3
De laatste tip is 'gebruik maken van deze tijd'. ,,Op YouTube staat het vol met goede instructievideo's van uitleg over theorie of het maken van examenopgaven. Ook op de rest van het internet vind je samenvattingen en worden examenopgaven uitgebreid besproken."

Meer berichten