Dodenherdenking in Papendrecht van 2018  (archieffoto. gemaakt door Pieter van den Berg)
Dodenherdenking in Papendrecht van 2018 (archieffoto. gemaakt door Pieter van den Berg) (Foto: Pieter van den Berg)

Dodenherdenking 4 mei

Door: Jacco van den Boogaart

herdenken én waarschuwen

Net als op honderden andere plekken in Nederland, vindt op 4 mei de Dodenherdenking ook in Papendrecht plaats. De organisatie is in handen van het 4 mei-comité. Voorzitter Wim de Leur benadrukt het belang van de jaarlijkse herdenking: "We moeten blijven terugkijken naar wat er allemaal is gebeurd. En daarnaast moeten we ook waarschuwen. Want het is niet voorbij."

Sinds een aantal jaren vindt jaarlijks een drukbezochte herdenkingsbijeenkomst in de Grote kerk plaats. Voorafgaand wordt een minuut stilte gehouden bij het Joods monument op de hoek van het Bosch en de Pontonniersweg en daarna is een stille tocht via 't Zand naar de Grote Kerk.

Vier toespraken

"Tijdens de bijeenkomst worden er altijd vier toespraken gehouden," vertelt De Leur. De burgemeester spreekt, evenals iemand van het Overleg Kerken Papendrecht (OKP, red.). Ook spreekt dit jaar Koen Schenk, vijftien jaar oud en leerling van het Willem de Zwijger College.

En hebben we een heel bijzondere spreker in de persoon van Frits de Ruyter de Wildt, een directe nazaat van Michiel de Ruyter en zelf ook marineofficier. Hij is de twaalfde generatie marineofficiers van de familie De Ruyter. Verder wordt de muziek verzorgd door stadsorganist André de Jager. Na de herdenking gaan we vanuit de Grote kerk naar het monument op de begraafplaats.

Daar speelt muziekvereniging Excelsior ontroerende koralen. Er worden drie kransen gelegd en na de twee minuten stilte wordt het Wilhelmus gespeeld, Daarna verplaatst die enorme mensenmassa zich naar de oorlogsgraven en de graven van burgerslachtoffers, waar bloemen worden gelegd."

Normandië

De Leur vertelt dat hij afgelopen zomer met zijn vrouw in Normandië was. "We stonden op een kerkhof dat uitkijkt over zee. En we beseften: hier liggen dui-zen-den jongens van achttien, negentien jaar die nooit hun leven hebben gekregen. Dat mogen we nooit vergeten; we moeten blijven herdenken wat er allemaal is gebeurd."

Daarnaast is het volgens De Leur heel belangrijk om de huidige en volgende generaties te waarschuwen. "We hadden toch nooit kunnen denken dat Joden weer problemen zouden krijgen als ze op straat rondlopen. En nu zien we het toch weer gebeuren; de mensheid is helaas kort van memorie.

Er zijn zo veel signalen dat de geschiedenis zich dreigt te herhalen. Het gevaar ligt toch weer op de loer; is het niet in Nederland, dan is het wel in de landen om ons heen. De democratie waarvoor zó is gevochten, wordt bedreigd. Daarom is het belangrijk om niet alleen te herdenken, maar ook te waarschuwen."

Meer berichten