Drie van de vijf baby konijntjes in diepe slaap in hun warme en veilige nestje (foto: Nanda van Heteren)
Drie van de vijf baby konijntjes in diepe slaap in hun warme en veilige nestje (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Babykonijntjes zoeken nieuw huis

Door: Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – De 21-jarige Papendrechtse Iris van Valen kreeg dit jaar een 'heel bijzonder onverwachts verjaardagscadeau' afgelopen 10 april. ,,Mijn konijn Bumper (vernoemd naar de Rotterdamse politiehond) lag in haar hokje met vijf kleintjes. Ze was zwanger toen ik haar kreeg, maar ik had geen idee." Voor de baby's zoekt Van Valen een leuk huis.

,,Zeven weken geleden heb ik twee konijnen gekocht, Bumper en Jumper. Men zei tegen mij dat het twee vrouwtjes waren, dus ik hoefde ze niet te laten helpen om nageslacht te voorkomen.

De dag dat ik mijn meiden op kwam halen, was er een mannetjes konijn per ongeluk in het hok gesprongen. Hoewel ik dacht dat het geen kwaad kon, kocht ik er twee en vier weken later zijn het er zeven."

In eerste instantie was Bumper na drie weken een nest aan het bouwen, dat vond de dierenliefhebster wel vreemd aangezien ze twee vrouwtjes heeft. ,,Dit kan ook duiden op schijnzwangerschap, dus ik liet het maar zo."

Elke dag gaat Van Valen meerdere malen kijken bij haar konijnen. ,,Op 10 april in de ochtend was er nog niets aan de hand, later schrik ik mij 'dood': Bumper trok haren uit zichzelf om een nestje te maken en niet veel later was ze aan het bevallen." In de middag kwam Van Valen terug en zag ze 'vijf naakte ratjes'.

,,Natuurlijk zijn het konijntjes, maar ze waren op dat moment heel klein en kaal. Ook hebben ze niet zo'n lange staart als een rat natuurlijk."

Het kroost doet het goed. ,,In eerste instantie hadden ze dus geen haar en zaten hun oogjes dicht. De oogjes gaan nu langzaam open, maar ze slapen momenteel nog wel veel. Ze hebben allemaal haar gekregen. Als ik het goed heb gezien, dan zijn er nu vier konijntjes donker bruin. Een ander is driekleurig, wit met donker- en licht bruin. Deze zal misschien op mama gaan lijken."


Bumper zorgt goed voor haar kinderen. ,,Ik kom er zelf niet aan, daar zijn ze nu nog te jong voor. Mama geef ik wel veel meer eten, want ik merk dat ze dat nodig heeft. Zij geeft de kleintjes ten slotte twee tot drie keer per dag melk."

De kleintjes moeten nog even bij hun moeder blijven om aan te sterken, maar vanaf 1 juli mogen ze een nieuw huis krijgen. ,,Uiteraard mag iedereen eerst komen kijken, maar tussen 1 en 15 juli zal ik de baby's een nieuw huis moeten geven. Anders krijgen ze samen ook kindjes en voor zoveel dieren is mijn tuin niet geschikt."


In principe hoeft de Papendrechtse niets voor de nakomelingen, maar wil wel graag iets symbolisch.

,,Het gaat mij meer om het gebaar, want mijn doel is dat ze een goed thuis krijgen. Daarom is de prijs iets lekkers voor de achtergebleven konijnen meenemen. Mailen kan naar iris.kruimel@gmail.com."

Meer berichten