De Papendrechtse deelnemers aan de Provinciale Schoolzwemkampioenschappen
De Papendrechtse deelnemers aan de Provinciale Schoolzwemkampioenschappen (Foto: Nanda van Heteren)

Papendrechterse scholen doen mee met Kampioenschappen in Sportcentrum

Door: Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – Ouders, broertjes, zusjes en andere belangstellenden: de tribunes van het wedstrijdbad van Sportcentrum Papendrecht zaten zaterdag vol. Het publiek kwam kijken naar de provinciale schoolzwemkampioenschappen. Voor Zuid-Holland streden 102 leerlingen van zeventien verschillende basisscholen om de titel. Naast podiumplekken, kon ook een startbewijs worden verdiend voor de landelijke editie.

De Papendrechtse zwemvereniging ZV De Geul hield dit evenement, in samenwerking met de gemeente Papendrecht en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), de lokale editie van de schoolzwemkampioenschappen. De provinciale variant werd gehouden door ZV De Geul en de KNZB. De drie beste teams van de lokale schoolzwemkampioenschappen kwalificeerden zich voor dit festijn, waar er weer van voor af aan gestreden werd. De organisatie nodigde eerder alle leerlingen van basisscholen uit Papendrecht uit groep 3 tot en met 8, die minimaal in het bezit zijn van zwemdiploma A, uit om mee te doen. Elke school mocht een onbeperkte hoeveelheid teams aanleveren, maar er waren wel regels waaraan deze moeten voldoen. Een team bestaat uit zes zwemmers. Daarvan komen twee uit de onderbouw (groep 3 en 4), twee uit de middenbouw (groep 5 en 6) en twee uit de bovenbouw (groep 7 en 8). Ook mogen van de zes sporters er maximaal drie een startnummer van de KNZB hebben, wat aangeeft dat zij bij een vereniging wedstrijden zwemmen.

Elke zwemmer ging ook dit maal vier keer het water in. Tweemaal voor de estafette 6 x 25 meter (elke zwemmer zwemt een baan) en daarna individueel tegen leeftijdsgenoten. De solo onderdelen bestaan uit vrijeslag (de meeste wedstrijdzwemmers kiezen voor borstcrawl, maar dit hoeft niet) en rugslag. Groep 3 tot en met 6 zwemt per onderdeel 25 meter, groep 7 en 8 legt per onderdeel 50 meter af.

Voor Papendrecht kwamen twee teams van de Prins Floris school uit en een team van de Prins Constantijn school. De deelnemers hadden er zin in. Belle van de Prins Constantijn: ,,Ik vind deze wedstrijd heel leuk. Ook is het gezellig met mijn team." Naomi is van dezelfde school: ,,Wij gaan weer voor een podiumplek, al was dit de vorige keer ook heel spannend." Sanne zit op de Prins Floris: ,,Het leuke aan de schoolzwemkampioenschappen is dat je lekker nat wordt en dat je steeds meer kinderen leert kennen." Suzanne van Prins Constantijn vindt de estafettes het allerleukst: ,,Omdat dat met z'n allen is en je dan echt een team vormt." De Prins Floris heeft met Milan een goede kracht op de schoolslag: ,,Ik kan daar heel snel mee zwemmen." Schoolgenoot Nathan deed vooraf een voorspelling van de wedstrijd: ,,Het wordt heel spannend. Er zijn heel veel goede teams, maar wij zijn ook heel goed."

De Papendrechtse scholen zijn buiten het podium gevallen. De Montessorischool uit Wassenaar werd eerste. Deze teams zwemmen 22 juni in Zwolle de KNZB landelijke finale.

Meer berichten