Foto: Picasa

Leen den Ouden biedt gratis advies voor 'vogel, bij en vlindertuin'.

door Ina Florusse

Papendrecht - Papendrechters die advies nodig hebben om een 'vogel, bij of vlindervriendelijke' tuin aan te leggen, kan gratis advies krijgen van Leen den Ouden, die beheerder is van de educatieve heemtuin van de Natuur en Vogelwacht 'De Alblasserwaard', tuinvogeladviseur Vogelbescherming en IVN natuurgids.

Leen den Ouden is verguld met het besluit van de gemeente Papendrecht dat er minder vaak gemaaid wordt. "Hierdoor hebben de planten de mogelijkheid hun zaad te laten vallen, waardoor het weer opnieuw zal kunnen ontkiemen. Zo creëren we een bloemrijke gemeente. De beplanting zal dus hoger komen te staan. Vanzelf wordt er wel rekening gehouden met goed zicht op de wegen", weet Leen. "Want bloemen, hoe mooi ook, moeten niet de veiligheid van het verkeer in gevaar brengen."

Maar Leen den Ouden heeft ook nog een verzoek aan de bewoners van Papendrecht: "Zoals inmiddels bekend mag zijn, is het aantal vogels, bijen en vlinders helaas met 70 procent afgenomen, dus er moet wel wat gebeuren, om deze weer te lokken. Ik hoop echt dat men hier bij het inrichten van de tuinen rekening mee wilt houden."

Daar niet iedereen de kennis paraat heeft, hoe een diervriendelijke tuin eruit ziet, laat Leen zich graag uitnodigen om gratis adviezen te komen geven. "Dat kan in de vorm van een lezing of persoonlijk advies. Als er een (buurt)vereniging of particulier interesse heeft, kom ik graag langs." Men kan dan een schets tonen van de tuin, waarop de ligging en het aantal vierkante meters wordt vermeld, aan de hand daarvan biedt hij dan de nodige adviezen.

Ook is het van belang dat er aangegeven wordt welke dieren men graag in de tuin ziet, en welke niet. Bij een diervriendelijke tuin is het van belang dat de drie V's aanwezig zijn, namelijk Voedsel, Voortplanting en Veiligheid. Verder is het belangrijk dat er beplanting komt die in de Alblasserwaard thuis hoort. "Men kan dan bijvoorbeeld denken aan een Els, Wilg, Vlier of Zuurbes."

Zodra deze de gewenste grootte hebben bereikt, dienen deze natuurlijk wel geregeld gesnoeid te worden. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat er biologische zaden worden gebruikt. "Zaden die gekweekt zijn met bestrijdingsmiddelen, zouden er juist voor zorgen dat dieren doodgaan."

Nog een tip die ten goede komt aan de dieren: "Maak je tuin niet meer winterklaar, maar begin pas in het voorjaar. Zodoende kunnen de dieren in de winters gebruik maken van de bladeren om te schuilen."

Als laatste meldt Leen nog: "Begin liever met iets dan met niets. Een gewone nestkast ophangen is al een leuk begin."

Meer berichten