Eline en Marian Molle met een aantal gebreide kledingstukken en stroopkoeken die zij voor de lokale bevolking meenemen
Eline en Marian Molle met een aantal gebreide kledingstukken en stroopkoeken die zij voor de lokale bevolking meenemen (Foto: Nanda van Heteren)

Schoenendozen vertraagd door orkaan

Door: Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – Met nog een ruime week te gaan, stijgt de spanning voor de Papendrechters Marian en Eline Molle. Moeder en dochter gaan 19 april tot en met 4 mei naar Zambia om 2010 schoenendozen met schoolspullen uit te delen. De container is al onderweg, maar komt misschien niet op tijd aan.

Marian en Eline Molle gaan op reis met Jan en Coby van Beuzekom uit Sliedrecht en Willem van Bruchem uit Meerkerk. Marian: ,,Per 1 november is de Samaritaan (waar Actie voor Kids van is red.) gefuseerd met GAIN (Global Aid Network, red.)." Eline is in 2015 naar dezelfde missiepost geweest in Mbaya Masuma om een kleuterschool 'een boost te geven'. ,,Ik heb gezien wat daar nodig is, hoe mensen creatieve oplossingen bedenken en hoe een klein cadeau al een hele verandering teweeg kan brengen."

Marian: ,,Ik ben al jarenlang vrijwilliger bij Actie 4 Kids en betrokken bij FCMH (Family in Christ Mission Holland, red.) en nu wilde ik zelf naar Zambia om de kinderen schoenendozen met schoolspullen te geven. Toen ik dit project aanmeldde, was 2018 al vergeven, maar in 2019 kon wel." Ouders in Zambia dienen per jaar vijftien euro schoolgeld, schooluniformen en zelf schoolspullen aan te schaffen. Als ouders geen geld hebben om deze schoolspullen aan te schaffen, dan kunnen hun kinderen geen onderwijs volgen.
Tweeduizend kinderen van vijf scholen in de omgeving van de stad Mazabuka, ongeveer 28 kilometer van de missiepost, krijgen een schoenendoos van 19, bij 12, bij 32 cm met drie pennen, drie schriften, drie potloden, gum, puntenslijper, knuffel, set kleurpotloden, stuk zeep (geen douchegel en shampoo), tandenborstel en tandpasta.

In de planning stond dat de container in januari zou vertrekken met de schoenendozen, maar ook ziekenhuisspullen, onderwijsmateriaal en een complete keuken voor een oogkliniek. Dit is in februari gebeurd, waardoor deze afgelopen maandag in Beira (havenstad van Mozambique) is aangekomen.

Marian: ,,De container heeft een tijdje in Jebel Ali in de Verenigde Arabische Emiraten gestaan door de orkaan in Mozambique. Na de orkaan is er nu vooral verkeer voor hulpgoederen in dat land en laden en lossen van de containers beperkt mogelijk."

Eline: ,,Wij hebben onze eigen reis naar de stad en natuurgebied Livingstone naar voren geschoven om de container meer tijd te geven. In diezelfde tijd helpen we in het ziekenhuis en op scholen. In de tweede week komen hopelijk te schoenendozen aan."
Moeder en dochter vinden het spannend en zijn vol verwachting. ,,Wij hopen zelf de schoenendozen te kunnen uitdelen en de reactie van de kinderen te zien."

Meer berichten