Gaspatronen die veel op straat worden aangetroffen. (foto: archief)
Gaspatronen die veel op straat worden aangetroffen. (foto: archief)

Gemeente kan weinig doen tegen lachgaspatronen

De gemeente Papendrecht reageert op de actie van de 24 leerlingen van groep 7b van het Integraal Kind Centrum (IKC). In twee dagen hebben zij op diverse chillplekken meer dan tweehonderd gasflesjes gevonden. Doordat het afval slecht is voor het milieu en het lachgas voor je hersenen en bloed, willen zij hier aandacht voor vragen.

door Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – Leerkracht Jan de Boer vertelde eerder: ,,Wij zijn absoluut niet tegen chillplekken, maar wij willen hiermee wel een signaal afgeven, namelijk dat zwerfvuil zoals ballonen en gasflesjes, met lachgas die eigenlijk bedoeld zijn voor slagroom, thuishoren in de afvalbak. Als je dit op een andere manier gebruikt dan bij taarten maken bijvoorbeeld, dan is het slecht voor je bloed en je hersenen." In zijn klad konden alle leerlingen meepraten over deze kwestie. Dit zijn een aantal van de eerder gegeven reacties:

Leerling Emy: ,,De flesjes vinden we met tientallen tegelijk, in de sloot, op de grond, maar niet in de prullenbak." Renske maakt zich ook zorgen: ,,Het is een slecht voorbeeld voor kinderen, omdat het ook op speelplekken staat."

Reactie

De gemeente Papendrecht laat het volgende in een reactie op deze situatie weten: 'Lachgaspatronen worden steeds vaker gezien in het straatbeeld. Gebruikers laten de patronen overal op straat slingeren. Alleen zijn deze lachgaspatronen wel erg belastend voor het milieu vanwege het metaal dat nodig is voor de patronen.

Helaas zien we dat de vervuiling op straat ook in Papendrecht een steeds groter probleem wordt. Niet alleen in Papendrecht, maar ook landelijk neemt het gebruik van lachgas onder jongeren toe. De lachgaspatronen die onze buitendienst op straat vindt, worden direct opgeruimd. Helaas kunnen we op het gebruik van lachgaspatronen niet handhaven.

Het gebruik er van is niet strafbaar. Het is vrij te koop en ook niet bij wet verboden. We kunnen jongeren alleen wijzen op de schadelijkheid van de patronen voor het milieu en dat zij deze daarom niet op de grond, maar in de afvalbakken moeten gooien. Het initiatief van IKC Beatrix ondersteunen we. Super fijn om te zien dat de kinderen van deze school zich inzetten voor het milieu.'

Meer berichten