De Morgenster. (foto: Arco van der Lee)
De Morgenster. (foto: Arco van der Lee)

Een andere Matthäus Passion in De Morgenster

Papendrecht - De Stichting Zaterdagmiddagconcerten houdt op zaterdag 13 april het 246ste concert. Vanwege het bijzondere karakter is het niet een middag- , maar een avondconcert. Het is de Matthäus Passion van Johann Valentin Meder.

Nooit eerder klonk deze Matthäus Passion in Papendrecht. "In tegenstelling tot het bekende werk van J.S.Bach is dit onbekende werk absoluut de moeite waard", vinden de organisatoren van het concert.

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat Johann Valentin Meder (1649-1719) overleed.Toen Johann Valentin Meder zijn Matthäus-Passion in 1701 in Riga uitvoerde, was Johann Sebastian Bach nog maar 16 jaar oud. En op 25 jarige leeftijd ontmoette Meder in 1674 Buxtehude, die hem duidelijk beïnvloedde.
Johann Mattheson meldt in zijn muziekencyclopedie Grundlage einer Ehren-Pforte (1740) dat Johann Valentin Meder een beroemde 'Capellmeister' in Danzig was. Tevens noemde hij Meder een uitstekende organist en zanger, en een vermaard componist.
Meder componeerde ruim 140 werken. Waaronder zijn Oratorische Passion nach Matthäus (1701) voor solostemmen, vijfstemmig koor en instrumenten.
Een vergeten Passion, maar een boeiende schakel tussen de Matthäus-Passion van Schütz (1666) en die van Johann Sebastian Bach ( 1729). Mooie dramatische tekst uitbeelding, fraaie klankkleuren en contrasten, vitale koordeeltjes, een breeduit gezongen koraal (8 coupletten) en gevoelige aria's.

In deze anderhalf uur durende Matthäus-Passion zijn alle gevoelens van passie en compassie duidelijk voelbaar. De uitvoerenden:

Lucia van Vugt (sopraan), Dick Valk (tenor), Noël Casteleyn (bas), Dutch Baroque Collegium en Vocaal Ensemble Chantez. Het geheel staat onder leiding van Arie de Bruijn.

Aanvang 20.00 uur in De Morgenster, Muilwijckstraat 1. Toegang, inclusief programma: € 10.

Meer berichten