Voorlopige uitslag waterschapsverkiezingen bekend

Regio - De voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen in Waterschap Rivierenland is, op lijstniveau, bekend. Het opkomstpercentage is 53,4%. Dat is beduidend hoger dan in 2015. Toen was het 45%. Net als vier jaar geleden is het CDA de grootste partij geworden.

Waarnemend dijkgraaf Mathieu Gremmen: Ik wil graag iedereen bedanken die zijn stem voor het waterschapsbestuur heeft uitgebracht. Het nieuwe bestuur kan aan de slag met de uitdagingen die het veranderende klimaat stelt aan ons mooie maar kwetsbare rivierengebied.

Voorlopige uitslag

CDA behaalt 17,49% en houdt haar 4 zetels.

Water Natuurlijk haalt  16,17% en behaalt 4 zetels (was 3).

VVD is de derde partij met 13,81% van de stemmen. De partij behoudt haar 3 zetels.

PvdA haalt 12,83% van de stemmen en behoudt haar 3 zetels.

Op de Partij voor de Dieren stemde 10,56% van de kiezers. De partij stijgt van 1 naar 2 zetels.

50 PLUS gaat met 8,09% van de stemmen ook van 1 naar 2 zetels.

SGP  belaalt 7,93% van de stemmen en behoudt haar 2 zetels.

Verlies is er voor de AWP en LRR, die een lijstverbinding waren aangegaan. Samen waren ze goed voor 6,58% van de stemmen. Ze gaan terug van 3 naar 1 zetel.

Ook de  ChristenUnie verliest. De partij haalt 6,55% van de stemmen en gaat terug van 2 naar 1 zetel.

Definitieve uitslag

Op maandag 25 maart maakt de voorzitter van het centraal stembureau, waarnemend dijkgraaf Mathieu Gremmen, rond 11.00 uur de definitieve verkiezingsuitslag bekend. De 22 nieuwe bestuursleden vormen straks samen met de acht benoemde bestuursleden voor de geborgde zetels het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland. Op donderdag 28 maart worden de nieuwe bestuursleden beëdigd.

De komende vier jaar maken zij de strategische keuzes over het werk van het waterschap: bescherming tegen overstroming, zorg voor schoon oppervlaktewater, zuivering van afvalwater en beperking van overlast door weersextremen zoals hevige neerslag of droogte.

Meer informatie over de verkiezingsuitslagen staat op

www.wsrl.nl/verkiezingen

Meer berichten