Dirk Ponte: 'Ik doe meer op gevoel en stel mij socialer op naar anderen. Er is geen masker meer.' (foto: Yvonne Vogel)
Dirk Ponte: 'Ik doe meer op gevoel en stel mij socialer op naar anderen. Er is geen masker meer.' (foto: Yvonne Vogel)

Boek van Dirk Ponte is eerbetoon aan Marian

door Yvonne Vogel

Papendrecht - Het afgelopen jaar was niet altijd makkelijk voor Dirk Ponte. In maart 2018 overleed zijn vrouw Marian aan de gevolgen van borstkanker. Dus volgden er vele eerste keren zonder zijn geliefde echtgenote. "Feestdagen, verjaardagen, een ritje door de polder op de brommer: op zulke momenten komt het gemis het hardst binnen. Maar ik probeer niet bij de pakken neer te zitten. Juist niet, want ik weet als geen ander dat het leven zomaar voorbij kan zijn." Met Marian had hij samen veel ouder willen worden. Als eerbetoon aan hun bijzondere leven liet hij er een boek over schrijven.

Jacco van den Boogaart tekende het verhaal van Ponte op. "De titel, 18 jaar leven met kanker, zegt eigenlijk al waar het over gaat. Op haar 48ste werd Marian gediagnoseerd met kanker. Onze wereld stond op zijn kop. Maar samen bleven we sterk. Toen mijn vrouw na vele behandelingen schoon werd verklaard, konden we ons geluk niet op. Maar jaren later kwam de ziekte terug, en daar is ze na een traject van 8 jaar helaas aan overleden."

"Als echtgenoot maak je zo'n proces van heel dichtbij mee, maar voel je je tegelijkertijd ook machteloos. In het boek vertel ik wat ik allemaal heb meegemaakt. Ik weet dat er veel mensen in een soortgelijke situatie zitten en hoop dat het voor een stukje herkenbaarheid zorgt. In een periode waarin een naaste ziek is, ken je veel donkere momenten. Maar het mooie is dat je tegelijkertijd enorm naar elkaar toegroeit. Wij waren echt een team. En we leefden meer bij de dag. Genieten van kleine dingen: dat kan ik nu als geen ander," aldus Ponte.

Nog steeds, want hij weigert bij de pakken neer te zitten. "Na de dood van Marian ben ik een ander mens geworden. Ik doe meer op gevoel en stel mij socialer op naar anderen. Er is geen masker meer. Daarnaast hecht ik, op mijn manier, ineens aan het geloof. Ik heb ook een Bijbeltje gekocht. Nog geen bladzijde in gelezen overigens, maar toch. Het houdt me wel bezig."

Net als zijn eigen boek, dat medio april verschijnt. "Of de gesprekken met Jacco hielpen bij het verwerkingsproces? Misschien wel. Het bracht in ieder geval veel mooie herinneringen naar boven. Die koester ik. We waren, op een paar maanden na, 50 jaar getrouwd. Op haar 18de hadden we al drie kinderen. Ik zei weleens gekscherend: 'Ik hoef Marian maar een klap op d'r kont te geven of ze is al zwanger.' We waren vroeg volwassen, maar verloren ook niet uit het oog om te genieten van het leven."

Naast de ervaringen van Ponte, komen in het boek ook verschillende medici aan het woord. "Zodat het ziekteproces vanuit meerdere hoeken wordt belicht." De opbrengst van het boek gaat naar de oncologie-afdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. "Het levert heus geen tonnen op, maar iedere euro die kan bijdragen aan het draaglijker maken van kanker is meegenomen."

'18 jaar leven met kanker' van Dirk Ponte kost 12,95 euro en is een uitgave van ISJB (ISBN 978-90-819352-2-7).

Meer berichten