Rotary Club Papendrecht voorzitter Martijn Onnink. (Foto: Nanda van Heteren)
Rotary Club Papendrecht voorzitter Martijn Onnink. (Foto: Nanda van Heteren) (Foto: )

Rotary Club Papendrecht geeft feest

door Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – In de agenda van Rotary Club Papendrecht staat zaterdagavond 23 maart met grote letters genoteerd. Die dag vindt in cultureel centrum Landvast in Alblasserdam een 'knallend muziekfeest' plaats. Doel is om geld op te halen voor groenere schoolpleinen van acht Papendrechtse basisscholen. Voorzitter Martijn Onnink legt uit.

Rotary een wereldwijde organisatie die begin 1900 in Amerika is opgestart. Deze was bedoeld voor mensen die verschillende achtergronden, beroepen en bedrijfstakken vertegenwoordigden zodat zij samen konden werken, leren en iets terug konden doen voor de maatschappij'vertelt Onnink. De naam Rotary geeft ook aan dat men om de beurt de bijeenkomst houdt. ,,Wereldwijd zijn 1,2 miljoen mensen lid bij 35.000 clubs. Vrijwel elke Nederlandse gemeente heeft een Rotary club die allemaal hetzelfde doen, maar een andere invulling hieraan geven. Wij vinden het leuk om het lokale aspect te zoeken."
Zo heeft de Rotary Club Papendrecht vorig jaar het dorp voorzien van 23 extra AED's (Automatische externe defibrillator). ,,Er waren zestien stuks nodig à twee duizend euro kosten. Omdat wij er nog meer hebben kunnen aanleveren, was deze actie supersuccesvol. Ook is Papendrecht hierdoor een van de eerste hartveilige gemeenten in Nederland geworden."

Dit jaar staat het motto 'Groen voor Steen' centraal, waarbij tegels uit de schoolpleinen worden ingeruild voor groen. ,,De scholen die hieraan meedoen zijn de Florisschool, Knotwilg, Viermaster, Constantijn, Oranje-Nassau, Leilinde, 't Kofschip en Koningin Beatrix."

Er is voor dit project gekozen, omdat het voor kinderen heel gezond is lekker te bewegen ,,En de steeds extremere weersomstandigheden zorgen ervoor dat er meer water uit de lucht komt dat door veel te veel steen niet in de grond kan. Het aanleggen van groen wordt ook door de gemeente gestimuleerd. Zij reageerden enthousiast en de gemeente heeft ons in contact gebracht met het waterschap dat via Operatie Steenbreek een mooie subsidie toekent."
Scholen bepalen zelf hoe zij hun plein van meer groen voorzien, de Rotary Club voorziet in een financiële bijdrage door een muziekfeest en de mogelijkheid voor het bedrijfsleven tot sponsoring.

,,Er zijn in totaal 550 kaarten beschikbaar, nog niet alle kaarten zijn verkocht. De kaarten kosten 20 euro. Per kaartje gaat minimaal de helft naar het goede doel."

De voorzitter geeft aan dat de avond voor iedereen is. ,,We hebben twee Papendrechtse acts gevonden, coverband Colibri en DJ Viviado voor mensen die willen dansen en duo Mu-Chique voor mensen die onder het genot van een hapje en drankje bij willen praten bij rustige live muziek."

Meer berichten