Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard is een van de deelnemers. (Foto: Privé)
Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard is een van de deelnemers. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Aan de slag tijdens NLdoet

Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Dat gebeurt ook op verschillende locaties in Papendrecht, zoals bij Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard, Kinderboerderij Papenhoeve en Stal BIJ de Heerlijkheid.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT - Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard doet al vanaf het begin ieder jaar mee aan NLdoet, vertelt Wim Hoogkamer, namens knotploeg 'de Kievit'. Dit jaar staat knotten in het Park Noordhoeksewiel op het programma. "Wij gaan met mensen die zich aanmelden de knotbomen van hun takken ontdoen. Wij zijn een vrijwilligersgroep van de natuur- en vogelwacht en hopen dat na de NLdoet-ochtend nog enkele nieuwe vrijwilligers zich bij ons aanmelden. Voorts is het een mogelijkheid voor mensen om het hoe en waarom van de knotwilgen in de Alblasserwaard bij te brengen. Ze komen dan ook te weten met welke frequentie de kruinen van de knotten moeten worden verwijderd om een gezonde knotboom te houden. Ouders met kinderen vinden het ook altijd leuk om deel te nemen. Daardoor maken we ook enige reclame voor onze vereniging." 

Stal BIJ de Heerlijkheid is ook een van de deelnemers, voor het eerst. Arjan Korteland: "Wij hebben een plan ingediend bij Nederland Zoemt voor de aanleg van een wilde bijenveld. Dat veld in onze eigen boomgaard gaat allerlei nestelgelegenheid bieden voor wilde bijen, onder meer ook hommels. Dit veldje ligt naast onze educatiestal waar we onder andere schoolkinderen iets vertellen over honingbijen. Dat kunnen we nu verbreden naar wilde bijen. NL Zoemt wil graag dat de projecten met vrijwilligers wordt uitgevoerd. We willen graag ook meer aandacht voor onze stichting. Verder zijn we ook met de gemeente bezig om te kijken of we op andere plekken in Papendrecht projecten kunnen uitvoeren die bijdrage om Papendrecht bij-vriendelijker te maken. Tijdens NLdoet gaan we het veldje inrichten met een bijenhotel van pallets. We gaan een straatje aanleggen van kleine steentjes met ruimte daartussen van in de grond nestelende bijen. We creëren een zandheuvel met een steilwand en waarschijnlijk ook nog een vijvertje. Het veldje wordt afgezet met houtwalletjes."

Ook bij Kinderboerderij Papenhoeve wordt druk gewerkt. Daar gaan vrijwilligers de belevingstuin en volière onderhouden. "Wij doen graag mee aan NLdoet om gezelligheid van de vrijwilligers op de Papenhoeve te mogen ontvangen," zegt Loes Groeneveld van Stichting Kinderboerderij Papenhoeve. "Ook zijn wij dankbaar voor de vrijwilligers die ons willen helpen om de kinderboerderij bij te houden en een mooie en gezellige ontmoetingsplek te blijven voor jong en oud. Wij hebben vaker meegedaan aan NLdoet, sterker nog: dit doen wij ieder jaar weer sinds 2014. Wij vinden het een geweldig initiatief en het is voor ons een leuke motivatie om een gezellige dag te creëren waarin wij ook nog eens klusjes opknappen die wij al een tijdje uit wilden voeren."

De klussen vinden plaats op 15 en 16 maart. Een klus vinden kan op www.nldoet.nl. Geïnteresseerden kunnen zien hoeveel mensen er nog nodig zijn voor welke klus en kunnen zich gelijk aanmelden.

Meer berichten