Nikki IJzerman: "Mijn verwachtingen zijn overtroffen met spelen voor Excelsior Barendrecht. (Foto: Arco van der Lee)
Nikki IJzerman: "Mijn verwachtingen zijn overtroffen met spelen voor Excelsior Barendrecht. (Foto: Arco van der Lee) (Foto: )

Nikki IJzerman: 'Surpergaaf om tegen Ajax te spelen'

Papendrecht - Twee Papendrechtse voetbalclubs hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van voetbalster Nikki IJzerman. De middenveldster speelt nu voor Excelsior Barendrecht in de Eredivisie en dat wordt voor haar niet als het eindstation gezien.

Hoewel Excelsior Barendrecht de meeste van haar wedstrijden verliest en zich daarom niet voor de play-offs om de titel heeft geplaatst, zijn er wel degelijk positieve ontwikkelingen bij de eredivisionist te melden. Bijvoorbeeld over Nikki IJzerman. De linksbenige middenveldster wordt in de voetbalwereld gezien als een speelster die het ver kan schoppen.
De basis daarvoor legde de 18-jarige studente aan de School voor Journalistiek in haar woonplaats Papendrecht. "Ik was altijd in de tuin met een bal aan het hooghouden, maar ik mocht pas op voetbal toen ik mijn zwemdiploma's had. Op zevenjarige leeftijd ben ik naar Drechtstreek gegaan, naar de club waar een vriendje op zat. Voetbal zit niet echt in mijn familie, al heeft mijn vader het wel gespeeld. Maar mijn zusjes niet, zij doen aan zwemmen en turnen."
Vier jaar speelde ze bij de Papendrechtse club. Toen stapte ze over naar SteDoCo in Hoornaar. "Ik ben altijd op zoek naar uitdagingen. Bij Drechtstreek was ik het enige meisje in het team, moest ik me ergens anders omkleden en miste ik dus de gezelligheid in de kleedkamer. Dat wilde ik niet meer. Bij SteDoCo kwam ik wel in een meidenteam terecht."


Na drie jaar ging ze dichter bij huis voetballen. Niet bij Drechtstreek maar bij rivaal VV Papendrecht. "Omdat je van tussen jongens voetballen meer leert en beter wordt. Daarom ging ik terug. Tussen beide clubs heerst wel enige rivaliteit, helemaal omdat we in dezelfde poule zaten en ik tegen oud-teamgenoten speelde. Er werden wel wat opmerkingen gemaakt, maar heel erg was het niet."
Het optreden op de sportpark Slobbengors bleeft tot twee seizoenen beperkt. IJzerman stond op een kruispunt wat haar voetbalcarrière betreft. "Op een gegeven moment, als je naar de A-junioren gaat, is het fysiek niet echt mogelijk om in een jongenselftal te spelen. Ik speelde wedstrijden voor het schaduwteam van ADO Den Haag en twijfelde echt. Of ik naar een topklasser als SteDoCo of Barendrecht moest overstappen of nog een jaar in de B bij Papendrecht kon blijven voetballen."
Uiteindelijk bracht de geboorte van Excelsior Barendrecht uitkomst. "Na een proeftraining mocht ik blijven."
Nu traint Nikki IJzerman vier dagen in de week in Barendrecht en speelt ze op vrijdagavond een wedstrijd in de Eredivisie. "Mijn verwachtingen zijn overtroffen. Ik had nooit gedacht dat ik als meisje ooit tegen Ajax en PSV kon of mocht voetballen. Supergaaf dat dit allemaal is uitgekomen. Ja, ik ben me ervan bewust dat ik een voorbeeld voor veel jonge meiden zijn. Dat ik een rolmodel ben, is zo, maar voor mij is het belangrijkste dat ik plezier heb in wat ik doe. En dat is zeker het geval."

Meer berichten