Birke Rapp: 'Het mooie aan de Kliederkerken is dat het een dienst is voor alle leeftijden'. (foto: Meneer de Fotograaf)
Birke Rapp: 'Het mooie aan de Kliederkerken is dat het een dienst is voor alle leeftijden'. (foto: Meneer de Fotograaf)

Kliederen in de Morgensterkerk

door Ina Florusse

Papendrecht - Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat Birke Rapp haar intrede deed als voorganger in de Morgensterkerk, om precies te zijn op 24 september 2017. Hoe is het haar in de afgelopen tijd vergaan? Heeft ze inmiddels haar draai gevonden? Staat er nog iets leuks op stapel? We gingen het haar vragen, want dat is tenslotte de beste manier om iets te weten te komen.

De in Zwitserland geboren Birke Rapp groeide op in Duitsland, studeerde theologie in de universiteitsstad Tübingen en aan de Universiteit van Amsterdam, met het doel voorganger te worden. Na wat omzwervingen, zoals een jaartje kibboets in Israël, en het schrijven van een proefschrift over het Bijbelboek Hooglied in de Joodse traditie, was het dan zover. In 2008 werd ze voorganger in Noord-Holland.

"Vanwege de secularisatie aldaar was het steeds een zoeken naar datgene wat je nog met het geloof kan doen." De overstap naar Papendrecht was best groot. "Maar ik vind het hier fantastisch, volgens mij woon ik in de leukste wijk van Papendrecht." Haar man en drie dochters zijn het hier helemaal mee eens, al woont inmiddels alleen haar jongste dochter van 16 jaar nog thuis. Zij is leerling op de Lage Waard, waar ze het erg naar haar zin heeft.

Birke fietst graag, verkent zo nu en dan de Biesbosch, en houdt van beeldhouwen, bespeelt klarinet en piano, en haar jongste dochter de dwarsfluit, beiden zijn lid bij Crescendo in Sliedrecht. "Omdat Excelsior in Papendrecht een fanfare is waar alleen koperblazers meespelen."

"Het waren mooie jaren in Noord-Holland waarin ik creatief moest zijn." Dit gezegd hebbende, komt het gesprek als vanzelf op de Kliederkerk.

Kliederkerk

"Op zondag 10 maart organiseren Piet van Die en ik onze eerste Kliederkerk in de Morgensterkerk. Oorspronkelijk komt deze vorm uit Engeland, waar het 'Messy Church' heet. In Nederland bestaan deze diensten al 5 jaar. "De PKN heeft mooi materiaal geleverd, dat in allerlei kerken is uitgeprobeerd. Het mooie aan de Kliederkerken is dat het een dienst is voor alle leeftijden, waarin bijna alle ruimten van het kerkgebouw worden ingezet om de diverse programmaonderdelen uit te voeren."

Birke vertelt tot in detail hoe de kliederkerk er op zondagmiddag 10 maart eruit gaat zien, maar natuurlijk mag dat nu nog niet uit de doeken worden gedaan. Na afloop wordt er zelfs met elkaar gegeten. Birke ziet er naar uit. "Dat het spectaculair wordt, is wel zeker. Het is mijn passie om op een creatieve manier de betekenis van de Bijbelverhalen bekend te maken."

Iedereen is welkom op zondag 10 maart om 16.00 uur in de Morgensterkerk.

Meer berichten