Jim Keeffe met voorwerpen die herinneren aan het avontuur van zijn vader. (foto: familie Keeffe)
Jim Keeffe met voorwerpen die herinneren aan het avontuur van zijn vader. (foto: familie Keeffe) ( )

Jim Keeffe spreekt opnieuw in Papendrecht

door Wim de Leur, voorzitter 4-mei Comité

Papendrecht - In maart van dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Amerikaanse piloot James Keeffe, samen met 8 andere bemanningsleden, boven Papendrecht uit zijn B-24 Liberator moest springen. De enorme viermotorige bommenwerper was op 8 maart 1944 boven Berlijn geraakt door afweergeschut, waarbij motor nummer 4 verloren ging en ze snel hoogte verloren. Bij de grens met Nederland raakten ze ook motor nummer 2 kwijt en zo werden ze een gemakkelijke prooi voor de Duitse jachtvliegtuigen. Het was duidelijk dat ze Engeland niet meer zouden halen.

James Keeffe overleefde z'n sprong en wist zich te verstoppen in een schuur van de familie Korteland aan het Westeind. Voor de jonge James, hij was nog net geen 21 jaar oud, werd dat het begin van een ongelooflijk avontuur vol ontsnappingsroutes en schuiladressen. Hij viel uiteindelijk toch in handen van de Duitsers, maar overleefde de oorlog. Vele jaren later vertelde hij zijn verhaal aan z'n zoon Jim, die er het schitterende boek 'Two gold coins and a prayer' over schreef.

Jim Keeffe kwam 5 jaar geleden voor het eerst naar Papendrecht om zijn boek te presenteren en om de tocht die zijn vader had gemaakt nog eens over te doen. In 1944 was dat levensgevaarlijk; in 2014 was dat vooral emotioneel. En opnieuw was de familie Korteland daar nauw bij betrokken, samen met nog een aantal Papendrechters. Vooral het weerzien met Jo Korteland, de enige nog levende zoon van de familie Korteland waar James in 1944 onderdak had gevonden, was een indrukwekkend en emotioneel moment. Dat gebeurde tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in de Grote Kerk.

Bij het eerste deel van zijn vlucht werd James ook geholpen door twee andere dappere Papendrechters, Marinus Veth en Johannes Verdoorn. En ook met die families werd contact gelegd.

Maar zoals gezegd, dat alles is inmiddels 5 jaar geleden. In de jaren daarna bleef het contact met Jim hecht. Sjaak en Pleunie Korteland vlogen zelfs naar de verre staat Washington om Jim en vader James, die al in de negentig was, op te zoeken.

Inmiddels zijn James Keeffe en Jo Korteland overleden. Maar zoon Jim komt terug. In de maand dat dit bijzondere verhaal al weer driekwart eeuw achter ons ligt, bezoekt Jim opnieuw Papendrecht. Natuurlijk zullen de contacten weer worden aangehaald. Maar Jim houdt ook een lezing, georganiseerd door Pleunie Korteland, waar het avontuur van zijn vader centraal zal staan. En u kunt daar bij zijn.

Op woensdag 27 maart spreekt Jim in de bovenzaal van De Ark, Rubensstraat 35 in Papendrecht; aanvang 20.00 uur. De toegang is 3 euro, inclusief koffie. Kom luisteren naar de zoon van een oorlogsheld, die mede dankzij dappere Papendrechters wist te overleven.

Meer berichten