Gemeentehuis Papendrecht. (foto: Arco van der Lee)
Gemeentehuis Papendrecht. (foto: Arco van der Lee)

Papendrecht aan de slag met tiny houses

door Jacco van den Boogaart

Papendrecht – Het Papendrechtse college van burgemeesters en wethouders gaat onderzoeken of er in Papendrecht een mogelijkheid is om zogeheten 'tiny houses' te realiseren. Dit was vorige week woensdagavond de uitkomst van een gesprek over dit onderwerp tijdens de vergadering van de Comissie ruimte.

Tijdens de commissievergadering legde een afgevaardigde van het Platform Tiny House Drechtsteden uit wat tiny houses precies zijn. Het gaat om kleine, duurzame woningen met een oppervlakte van maximaal 50 vierkante meter. Deze woningen worden gebouwd en bewoond vanuit de behoefte om een eenvoudig leven te leiden dat minder is gericht op consumeren. Het is de bedoeling dat tiny houses deels zelfvoorzienend zijn: door middel van zonnepanelen wordt eigen stroom opgewekt, regenwater wordt opgevangen en gefilterd hergebruikt en ook wordt een composttoilet gebruikt. Volgens het Platform Tiny House Drechtsteden zijn er al meer dan vijftig aanvragen van mensen die geïnteresseerd zijn in de tiny houses; twaalf van deze aanvragen komen uit Papendrecht.

De commissieleden toonden veel sympathie voor het idee van de tiny houses, maar hadden ook veel vragen. Het meestgestelde vraag was: "Leuk idee. Maar wáár dan?" Papendrecht is namelijk vrijwel volgebouwd. De initiatiefnemers kwamen zelf wel met een aantal mogelijke locaties en die bleken te zijn genoemd tijdens verkennende gesprekken met de gemeente, maar er is nog niet onderzocht in welke mate deze locaties haalbaar zijn en de commissieleden waren niet onverdeeld enthousiast over de genoemde locaties. Wethouder Janssen gaf eveneens aan dat het lastig wordt om geschikte locaties te vinden, maar dat het college van burgemeester en wethouders het experiment van de tiny houses wel nader wil onderzoeken. Vanuit de commissie bleek hiervoor voldoende draagvlak te zijn, dus het college kan aan de slag.

Meer berichten