Organist André de Jager en dirigent John Bakker. (foto: Yvonne Vogel)
Organist André de Jager en dirigent John Bakker. (foto: Yvonne Vogel) (Foto: )

Bach kan ook in een uurtje

door Yvonne Vogel

Papendrecht - Je moet normaal gesproken een beetje zitvlees hebben voor het bijwonen van een klassieke uitvoering. De Matthäus-Passion duurt bijvoorbeeld zo'n 3 uur. En dat kan voor velen best een drempel zijn, weten organist André de Jager en dirigent John Bakker. Die wordt echter weggenomen door het Golden Circle Ensemble, dat bekende meesterwerken in minder dan een uur uitvoert.

Op zaterdag 2 maart staat een concert met de hoogtepunten uit de Johannes-Passion van Bach op de agenda, in de Bethlehemkerk.

Het inkorten van werken van mannen als Händel, Bach, Mozart en Faure gaat verrassend makkelijk, weet De Jager. "De essentie blijft altijd intact. En soms duurt een stuk, zoals het Requiem van Mozart, van origine al slechts een uur. Die voeren we dan in zijn geheel uit."

En met 'we' bedoelt de stadsorganist van Papendrecht het Golden Circle Ensemble. "Dit initiatief is een jaar of zes geleden ontstaan en bedoeld om jonge musici een steuntje in de rug te geven en ervaring op te laten doen."

Bakker vult aan: "Er zijn veel talentvolle conservatoriumstudenten, maar zeker aan het einde van zo'n opleiding is veelzijdigheid belangrijk. Het gaat naast muzikaliteit ook om ondernemerschap, creativiteit en doorzettingsvermogen. Binnen het Golden Circle Ensemble, een steeds wisselend gezelschap, wordt musici veel vrijheid geboden. Ze leren alle facetten van het vak te beheersen, worden uitgedaagd en krijgen als het ware een springplank naar de wijde wereld."

Het aanschouwen van het gezelschap is zeker de moeite waard, aldus de dirigent. "Ze zijn in staat om de zaal te betoveren. Aan het einde van het uur is de zaal vaak doodstil en hebben sommige bezoekers tranen in hun ogen van ontroering. Het publiek zweeft, dat gevoel krijg je."

Die meeslependheid verwacht De Jager ook met de Johannes-Passion voor elkaar te krijgen. "Normaal wordt het opgevoerd door een groot koor, aangevuld met solisten. Bij ons komen de solisten uit het koor zelf. Dat geeft een extra dimensie. En er staat een scratchkoor op het podium, waar iedereen zich voor op kan geven. Op de ochtend van de uitvoering worden er 's ochtends enkele koralen en koorwerken ingestudeerd, die 's avonds met het Golden Circle Ensemble worden uitgevoerd op het podium. Toegankelijker wordt het niet. Bach is dat sowieso. Hij overleed in 1750, maar was zijn tijd ver vooruit. Als componist staat hij op eenzame hoogte."

Bakker: "Hij componeerde een beetje de discomuziek van die tijd. Heel modern en vooruitstrevend."

Dat laatste kan ook worden gezegd van het Golden Circle ensemble. Wie ze wil aanschouwen, is zaterdag 2 maart welkom in de Bethlehemkerk aan de Van der Palmstraat. De uitvoering begint om 20.00 uur. In de voorverkoop via www.goldencirclesmp.nl kost een kaartje 15 euro, op de avond zelf aan de deur 17,50 euro. Jongeren tot 16 jaar mogen voor 5 euro naar binnen. Meer informatie over meedoen met het scratchkoor is ook op de site te vinden.

Meer berichten