Erik Paalvast. (foto: privébezit)
Erik Paalvast. (foto: privébezit) (Foto: )

Erik Paalvast gaat naar de World Transplant Games

Papendrecht - Bijna 24 jaar nadat Erik Paalvast (55) van zijn onbekende donor een lever mocht ontvangen gaat hij meedoen aan de World Transplant Games. Dit tweejaarlijkse sportevenement, waar dragers van donororganen of ontvangers van beenmerg van een donor, uit de hele wereld aan meedoen, wordt in augustus gehouden in Newcastle/Gateshead. Op de onderdelen kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en hoogspringen wil hij zijn 'onbekende held' eren en daarmee laten zien hoe mooi het leven na een transplantatie kan zijn.

Voor zijn levertransplantatie was sporten al een belangrijk onderdeel van zijn leven. "Ik heb 26 jaar gevoetbald. Op de middelbare school deed ik, daarnaast, mee aan alle sportactiviteiten welke georganiseerd werden. Nadat ik ben gaan werken deed ik naast het voetballen nog veel aan hardlopen en schaatsen".

Nadat Erik in 1995 een levertransplantatie heeft ondergaan, is hij weer zo snel mogelijk met hardlopen begonnen. In Papendrecht, bij de atletiekvereniging AV Passaat, is hij via het jaarlijkse 'hardloop-project' bij de atletiekvereniging terecht gekomen. Toen de zonen ook lid werden, is hij uiteindelijk ook met de baanatletiek in aanraking gekomen.

Omdat stilzitten geen optie is, worden al snel de handen uit de mouwen gestoken als jurylid bij (baan)wedstrijden. In die tijd is de belangstelling ontstaan om, op dat moment nog als hardloper, eens per jaar mee te gaan doen met de clubkampioenschappen. In de loop der jaren is de betrokkenheid uitgebreid doordat Erik is gaan helpen met het geven van training. Inmiddels is hij 5 dagen in de week met sport bezig: enerzijds zelf hardlopen en sportschool, anderzijds (helpen met) training geven aan de jeugd van AV Passaat.

De World Transplant Games is een internationaal tweejarig sportevenement waaraan orgaangetransplanteerde atleten en ontvangers van een beenmergtransplantatie meedoen. In Nederland is het de Stichting Sport en Transplantatie die de Nederlandse afvaardiging naar de World Transplant Games samenstelt. "Toen in de loop van 2018 de inschrijving voor de World Transplant Games 2019 geopend werd, heb ik besloten een poging te doen en mij ingeschreven. Met als resultaat dat ik nu geselecteerd ben voor het Nederlandse Team. Wat sporten betreft zal de rest van het jaar in teken staan van fit blijven en trainen om zo goed mogelijk voor de dag te komen".

Meer berichten