Henk Schipper en Maarten Burggraaf. (foto: Rob Kamminga)
Henk Schipper en Maarten Burggraaf. (foto: Rob Kamminga)

Plan voor klein, duurzaam containerschip

Regio - Het Dordtse bedrijf Aqua Navis BV onderzoekt of er een klein, duurzaam containerschip voor de binnenvaart kan worden gebouwd. Hiervoor heeft het een bijdrage ontvangen uit het MKBkatalysatorfonds Drechtsteden.

Het nieuwe schip vult volgens Aqua Navis een gat in de markt. In het project wordt nadrukkelijk de verbinding gezocht met de Duurzaamheidsfabriek en het onderwijs (Da Vinci College), waardoor het ook bijdraagt aan open innovatie in de regio.

Om aan de uiteenlopende logistieke vragen van klanten te kunnen voldoen, heeft de binnenvaart verschillende formaten schepen nodig. De afgelopen 10 tot 20 jaar zijn er echter voornamelijk schepen gebouwd voor groot vaarwater, waarmee er een tekort ontstaat aan kleinere schepen.

Heel concreet lijkt er een markt te zijn voor het vervoer van ladingen tussen de Scheldebekken en de Seinebekken (Parijs). Aqua Navis heeft nu een concept bedacht voor een compact containerschip, dat slim gebruik maakt van de fysieke ruimte én de ruimte in de meest actuele wet- en regelgeving. Door het schip bovendien modulair geschikt te maken voor huidige én toekomstige schonere brandstofconcepten, voorziet het bovendien in de vraag naar verduurzaming in de binnenvaart.

In de haalbaarheidsstudie wil Aqua Navis onderzoeken hoe hun concept voor een compact, duurzaam containerschip technisch realiseerbaar is. Wat zijn de nieuwste inzichten, technieken en materialen die kunnen bijdragen aan een optimaal en hoogwaardig resultaat?

Tegelijk is de studie ook bedoeld om te kijken hoe groot dat 'gat in de markt' nu werkelijk is. Daarvoor is het wel essentieel om een redelijk concreet beeld te hebben van het uiteindelijke schip.

"Het is een beetje een kip-ei verhaal," legt Henk Schipper, eigenaar van Aqua Navis, uit. "Als je bedrijven geïnteresseerd wilt krijgen, moet je ze eerst laten zien welke oplossing je te bieden hebt. Tegelijk kun je pas écht schepen gaan bouwen als je weet dat er straks voldoende vraag naar is. Daarom is deze bijdrage vanuit het MKB-katalysatorfonds zo belangrijk."

De Dordtse wethouder Maarten Burggraaf is trots op de innovatieve plannen van Aqua navis: "Het is geweldig om te zien hoeveel bedrijven in Dordrecht en de regio volop bezig zijn met innovatie en daarin ook de samenwerking zoeken. Deze haalbaarheidsstudie levert inzichten op waar het gaat om het slim bouwen van nieuwe, kleine schepen en vooral de toepassing daarbij van nieuwe duurzame systemen. De scheepsbouw in de regio krijgt daarmee zicht op hernieuwde markten en de binnenvaart een extra impuls waar het gaat om schoner varen."

Meer berichten